A házasság hete: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt nagy sikerű koncertet adott a Deák téren

A házasság hete: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt nagy sikerű koncertet adott a Deák téren

Share this content.

Budapest – A Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme szinte teljesen megtelelt a házasság hete idei nagyköveteinek négykezes koncertjére. Farkas Zsolt és Várnagy Andrea nemcsak a zongorajátékával örvendeztette meg a jelenlévőket, hanem egy pódiumbeszélgetés keretében – amelyet Lengyel Anna, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője moderált – a hallgatóság kérdéseire is válaszoltak. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A komolyzene sokszínűségét bemutató koncert közben a beszélgetések a házasságra helyezték a figyelmet. A „smirgliződés” mint kifejezés a házaspár számára azt jelenti, hogy a másikhoz igazodásra, a másik figyelembevételére, a folyamatos egymásra figyelésre fontos hangsúlyt helyezni. Várnagy Andrea a házasságot az alábbi, lelkészétől hallott tanáccsal illette: „Amennyiben jó házasságot kíván valaki kötni, akkor ne saját maga akarjon boldog lenni, hanem a másikat próbálja boldoggá tenni, és ezáltal megtalálja saját boldogságát is.”

A házasság hete idei nagykövetei szerint a házasság az az intézmény, amely túlmutat a problémák hétköznapi voltán, hisz két ember ebben minden kérdését – Isten segítségével – meg tudja beszélni. Ez az a közösség, amely bár két különböző ember esetlenségével is fémjelezhető, mégis a szeretet által valódi közösséget tud jelenteni. A házaspár úgy látja, hogy nem jó, ha a mai világ fogyasztói szemléletéhez igazítjuk párkapcsolatunkat, hiszen két ember közös útja ebben a felfogásban nem tud tényleges egységet alkotni. Az, ha felismerjük a másikban a társunkat, megerősítést ad a nehéz időszakban is, hisz ezáltal, ennek figyelembevételével rájöhetünk: nem vagyunk egyedül a világban.

A Deák téri evangélikus épületegyüttes nem először ad helyszínt a házasság hete magyarországi központi rendezvényeinek. Ahogyan arról az evangelikus.hu is beszámolt, a koncertet megelőző napon az evangélikus templomban közel kétszáz fős látogatottsággal adott koncertet a Farkas Zsolt – Várnagy Andrea házaspár. A templomi rendezvényen Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetése mellett a Boyzless Voice kórus koncertjét is meghallgathatták az érdeklődők.

A házasság hete további programjai:

• Február 15., 18 óra: Könyvbemutató és előadás. Gary Chapman 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt című könyvét bemutatja: Herjeczki Kornél (Harmat Kiadó). Utána Tapolyai Emőke Ásó, kapa, nagyharang – veled? című előadása fiataloknak. Helyszín: Wesselényi utcai baptista gyülekezet és közösségi ház (Bp. VII., Wesselényi u. 53.).

• Február 16., 14 óra: Házaspáros szeminárium. A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség, a Harmat Kiadó és a Family magazin rendezvénye, amelyre elsősorban olyan párokat várunk, akik legfeljebb tíz éve házasok. Helyszín: gazdagréti református gyülekezet (Bp. XI., Rétköz u. 41.). Első szeminárium: Az illúziók elvesztése a házasságban (előadás és megbeszélés). Második szeminárium: Hogyan jutunk „dicsőségről dicsőségre” a küzdelmeinkben? Meghallgatás, meghallás, megértés (előadás és megbeszélés). Az alkalom vezetői: Végh Noémi (lelkigondozó, családterapeuta konzulens) és Járay Márton (lelkigondozó, a MEKDSZ titkára). A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a következő e-mail címre várjuk 2013. február 15., péntek délig: vghnoemi@gmail.com.

• Február 16., 18 óra: Fáklyás felvonulás a házasságért a XVII. kerületben (találkozó a Pesti út – Ferihegyi út kereszteződésénél). Résztvevők: a házasság hete idei arcai, Riz Levente kerületi polgármester, A Biblia Szól Közösség és a Keresztúri Baptista Gyülekezet lelkipásztorai.

• Február 17., 18 óra: Ünnepi zárómise a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián (Bp. V., Március 15. tér). A misét bemutatja és igét hirdet: Bíró László püspök.

A helyi rendezvényekről és a fenti programok részleteiről további információ: https://www.hazassaghete.hu/.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!