HÍD – kezekből

HÍD – kezekből

Share this content.

Szöveg: Juhászné Barka Beatrix
Budapest – Rummelsberg – A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamának tíz tanulója egy hetet töltött Rummelsbergben négy pedagógus kíséretében.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium a bajor Evangélikus Főiskolával partnerkapcsolatot kezdeményezett, amely máris eredményesnek bizonyult. A bajor – magyar kapcsolat már az iskola alapításakor elindult, amikor a rummelsbergi intézmény 280 széket és 140 asztalt adományozott a gimnáziumnak. A kapcsolat kiépítését az odakint történt vezetőváltás sem törte meg, ugyanis az új igazgató, Thomas Popp tavaly szeptemberben meglátogatta a Sztehlo Intézményt és az újonnan felépült óvodát.

Az iskolai közösségi szolgálat keretében a diákoknak lehetőségük van diakóniai önkéntes munkát végezni, és ennek keretében ismerkedtek meg olyan fiatalokkal, akik hivatásszerűen ezt tanulják.

A projektben bajor részről 16 diák és 2 pedagógus, magyar részről 10 diák és 4 pedagógus vett részt. A projekt első részében Bajorországból 6 diák és 2 pedagógus érkezett Magyarországra a Sztehlo Gimnáziumba, ahol megismerték a magyarországi helyzetet és közben tanulmányozták, milyen lehetőségei vannak a magyar diákoknak. Előadást hallgattak iskolánk névadójáról, akinek szellemiségét az iskola igyekszik minél hatékonyabban képviselni és tovább adni.

Ezután 2014. november 24-én a magyar fél utazott ki Bajorországba. Az egy hétig tartó program változatos, széles skálán mozgó volt. A diákoknak lehetőségük nyílt belelátni a bajor diakóniai képzésbe, megtapasztalni ennek nehézségeit és látni az eredményeit: például lehetőségük nyílt egy olyan étteremben ebédelni, ahol fogyatékkal élőket alkalmaznak, ezzel is bizonyítva, mennyire is értékesek ezek az emberek. Az ottani főiskolán tanuló diákok általában gyülekezetekbe kerülnek ki, ahol az ifjúsági életet irányítják, de nagy segítségei a lelkésznek is. Kisebb számban gyermekotthonokban, idősotthonokban, kórházakban végeznek szolgálatot 6 éves tanulmányaik után.

A magyar diákoknak lehetőségük nyílt kipróbálni, milyen kerekesszékben versenyszerűen kosárlabdázni, milyen akadályokkal szembesülhet, akik mozgásában korlátozott. A napok elteltével még inkább összekovácsolódott a tíz diák. De erre nagy szükségük is volt, hiszen egy csapatépítő tréning során egymásra támaszkodva kellett megoldaniuk feladatokat egy erdőben.

A program része volt egy intézmény meglátogatása, ahol az Németországba menekültek gyermekeinek tartanak délutáni foglalkozásokat, segítséget nyújtanak a tanulásban. Ugyanebben az intézményben minden szerdán ebéddel várják a szegény embereket, az idős embereket, valamint a fogyatékkal élőket. A fogyatékkal élőknek és az önkéntes segítőknek hetente szerveznek egy délutánt, ahol összejöhetnek, beszélgethetnek.

A látogatások mellett jutott idő a kikapcsolódásra is, Nürnberg városának nevezetességeit nézhették meg a résztvevők.

A program minden résztvevő számára nagyon sokat adott lelki értelemben is. A projekt tagjai sok tapasztalatot szerezhettek, és életre szóló élményekkel gazdagodtak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!