Hajrájához ért a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium épületének energetikai megújítása

Hajrájához ért a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium épületének energetikai megújítása

Share this content.

Szöveg és fotó: Kákay István
Budapest – A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium helyi védettségű épületét a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata által kiírt internetes szavazáson a kerület polgárai 2014. júliusában Budapest XVIII. kerületének legszebb épületévé választották. A „legszebb” épület azonban energetikai szempontból nem felel meg a kor elvárásainak, ezért az Európai Unió jelentős támogatásával, valamint az országos egyház hozzájárulásával megvalósuló beruházás, a KEOP-5.5.0 pályázat keretében a nyári szünetben több szakterületre kiterjedő épületenergetikai felújítás és ehhez kapcsolódó esztétikai megújítás zajlik az épületegyüttesben.

Ennek keretében az épület védett szárnyán az eredetivel megegyező fa nyílászárók kerülnek beépítésre, a homlokzatra hőszigetelő vakolat és az egykorihoz hasonló színezés kerül, míg a tantermi és tornatermi szárny EPS hőszigetelést és új színezést kap, valamint műanyag nyílászárók kerülnek beépítésre. A fűtés hatékonyabbá tételét a teljes rendszer cseréje valamint talajhőt hasznosító szellőztetőrendszer kiépítése szolgálja. A világítótestek energiatakarékos fogyasztókra cserélek. Emellett az elektromos működés hatékonyságát 200 napelem és napkollektorok segítik majd.

A beruházáshoz kapcsolódóan az intézmény új sportpályát épít a gimnázium udvarán, a régi, korszerűtlen ugyanis áldozatul esett a beruházásnak.

A belső munkálatok lényegében augusztus utolsó napjaira befejeződnek, így szeptember elsején megkezdődhet a tanítás a megújult épületben. A gimnázium külsejének megszépítése októberre ér véget. Így bizakodással várhatjuk a következő „épület-szépségversenyt”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!