Hang, kép, film – az evangélikus kórusmozgalom szolgálatában

Hang, kép, film – az evangélikus kórusmozgalom szolgálatában

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Cantate vasárnapra állt össze az az internetes felület, amely helyettesíteni hívatott az elmaradt kórustalálkozót. Érdemes „rákeresni” az oldalra, mert sokrétű és értékes zenei anyagban válogathatunk. A csatorna még nyitott, gyarapítható – lám, az online találkozó apró előnye az, hogy a határidők kevésbé szigorúak.Az alábbiakban az eddigi felvételek értékeit foglalja össze Bence Gábor egyházzenész, a Kántorképző Intézet vezetője.

Az Úr az én támaszom.
Tágas térre vitt ki engem.

(2Sám 22,19-20)

Nyílt levél a Virtuális kórustalálkozó résztvevőinek

Kedves Karvezetők, Filmkészítők és Segítőtársaik!

Levelemmel szeretném megköszönni azt, hogy csatlakoztak a 2021-es virtuális evangélikus kórustalálkozóhoz. A döntés nem lehetett könnyű, hiszen az elmúlt hónapokban alig-alig lehetett énekkari munkát folytatni. S ennek ellenére igen értékes anyag gyűlt össze a találkozó csatornáján. Összesen tizenkilenc együttes mutatkozik be az elmúlt években készített felvételeken. Gazdag válogatás az evangélikus egyházzene kincseiből.

Több haszna is van ennek a találkozónak.

 • A gyűjtemény léte biztat: nem halt meg az evangélikus kórusmozgalom, s hihetjük, a járvány csillapultával új lendületet vehet munkánk.
 • Erősödhetünk egymás eredményeit látva, s tanulhatunk abból a stiláris változatosságból, amelyet a felvételek képviselnek.
 • Örülhetünk annak, hogy nemcsak a nagy evangélikus központokban, hanem a kisebb közösségekben is eleven az egyházzenei élet.

Mi, zenészek (eddig?) nem sokra értékeltük a filmfelvételeket, hiszen művészetünk a fülnek szól. Most mégis „rákényszerültünk” átélni azt, milyen széppé válik egy-egy arc muzsikálás közben, hogyan ragadja magával a zene mélysége az énekeseket. Örömöt szereztek e kisfilmek, megerősíthettek az elhivatottságunkban, és nyitottá tehetnek a folytatásra még a nehézségek közepette is.

Köszönet illet minden segítőt, akik a felvételeket készítették, a filmeket összeállították, feltöltötték. Külön köszönet Pócs Miklósnak, a Kántorképző titkárának, aki nagy türelemmel segített az internetes felületet használni mindenkinek. És köszönet a karvezetőknek és énekeseknek ugyanúgy, mint azoknak a lelkészeknek, akik szervezéssel az együttesek mögött állnak, sőt nem ritkán a kórusban is szerepet vállalnak.

Isten ereje tartsa meg énekkaraink, zeneegyütteseink örömét.

Cantate Domino canticum novum!

Bence Gábor, a Kántorképző vezetője

Virtuális kórustalálkozó YouTue-csatornája IDE kattintva érhető el, a videók révén 19 együttes 21 felvétele hallgatható meg.

Akik csatlakoztak:

 1. A balatonfüredi evangélikus gyülekezet kórusa
 2. A Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség gyülekezeti kórusa
 3. A székesfehérvári evangélikus gyülekezet énekkara
 4. Acsai evangélikus énekkar
 5. Békéscsabai együttesek: Arrisus ifjúsági vegyeskar, Békéscsabai evangélikus vegyeskar, Calandrella kamarakórus és Alföld quartet
 6. Budahegyvidéki evangélikus énekkar
 7. Budavári Gospel kórus
 8. Budavári Schütz kórus
 9. Fővárosi Protestáns Kántorátus
 10. Gaude kórus – Göd
 11. Harmonia Floriana kórus – Csákvár
 12. Kaposvári evangélikus énekkar
 13. Kelenföldi evangélikus énekkar
 14. Kőszegi evangélikus énekkar
 15. Laulujoutsen – a budapesti finn gyülekezet kórusa
 16. Magdala ökumenikus kórus – Maglód
 17. Oroszlányi evangélikus kórus és zenekar

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!