Harmati Béla megemlékezése a Lutheránus-Római-Katolikus Közös Bizottság munkájáról

Harmati Béla megemlékezése a Lutheránus-Római-Katolikus Közös Bizottság munkájáról

Share this content.

Szöveg: Harmati Béla
A II Vatikáni Zsinat (1963-65) után, amit a „katolikus egyház reformációja” névvel is jelölhetnénk, megerősödött az egyes keresztény egyházak egymás iránti ökumenikus érdeklődése és ezt a különböző hivatalos és „félhivatalos” egyházi események kísérték.

Az egyik igen jelentős eredmény volt, hogy megkezdődtek az egyházak közötti teológiai-gyakorlati kérdésekről szóló dialógusok, először helyi és országos szinteken, majd hamarosan világszéles összefüggésekben, a nemzetközi egyházi világszervezetek között.

Ezt a dialógus-sorozatot alátámasztotta az e tény, hogy a Lutheránus Világszövetség 1947-ben meghirdetett alkotmánya, Lundban, hangsúlyozta a szervezet ökumenikusságát (Ecumenical Commitment: „...not only to strengten the harmony and communion of the Lutheran Churches, but also to foster Lutheran participation in the ecumenical movements”.

A II.Vatikáni Zsinatra három evangélikus „megfigyelőt” neveztek: Kristen E. Skydsgaar, George A. Lindbeck és Vajta Vilmos. Megalakult Strasbourgban az LVSZ ökumenikus intézete és az előkészítő tárgyalások után 1967-től kezdve „Az evangélium és az egyház” címen hivatalos párbeszéd kezdődött az LVSZ és a Vatikáni Titkárság között. A tárgyalások második szakaszában (1973-84) több, mindkét részről elfogadott dokumentum készült és ebben a szakaszban magyar részről dr. Hafenscher Károly volt bizottsági tag.

Az évek során többször változott a közös bizottság neve: „The Joint Lutheran-Roman Catholic Study Commission on „The Gospel and the Church”, majd Lutheran-Catholic Comission on Unity.

A párbeszédek 1965-66 során kezdődtek (Strasbourg) és 1986-tól új lendületet kaptak (Justification, ecclesiology, sacramentality).

1995-től kezdve az egyház apostolisága témája volt napirenden dr. Walter Kasper, majd bíborosi kinevezése után dr. Alfons Nossol érsek és dr. Harmati Béla püspök elnökségével. A munka eredményét a „The Apostolicity af the Church” című könyv foglalja össze (2006).

Ez a bizottság 1997. augusztus 31. – szeptember 6. között ülésezett hazánkban, Dobogókőn.

Évek alatt készüt el más összetételű szerkesztésben, de a bizottság által támogatva az 1999. október 31-én Augsburgban aláírt „Evangélikus-Római Katolikus Közös Nyilatkozat a Megigazulásról”.

A bizottság mostani, magyarországi ülése (2015. július 14-21.) alkalmából emlékeznünk kell II. János Pál pápa magyarországi látogatására is (1991. augusztus 16-20.) és a debreceni református Nagytemplomban tartott ökumenikus istentiszteletre, amely után a pápa imádsággal állt meg a magyar reformáció idején gályarabságra, Nápolyba hurcolt protestáns lelkészek emlékműve előtt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!