HATALMI HARCAINK – 18. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

HATALMI HARCAINK – 18. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

Share this content.

Budapest – Idén is kíméletlenül beköszöntött a szeptember. A gyerekek és kamaszok visszaültek az iskolapadba, előkerültek a sálak és kabátok, a KÖSZI (azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért) pedig útjára engedte az idény első Megállóját. A KÖSZI mostantól minden hónap utolsó előtti vasárnapjain rendezi majd ezeket az alkalmakat a Deák téri evangélikus templomban. Így találkoztunk a nyári táborozások és fesztiválok után 2013. szeptember 22-én. A Megálló – interaktív istentiszteletek témái a 2013/2014-es évadban a Horizonttágítás téma köré épülnek fel, az első alkalom mottója „Hatalmi harcaink” volt. Szöveg: Faragó Alexandra, fotó: Daku Sándor.

A KÖSZI lelkes csapata feladatának választotta, hogy különböző izgalmas megközelítésekkel ismertesse a hétköznapok reménytelenségébe szokott embereket, fiatalokat Krisztus közösségének varázsával. Ki ne találkozna a világban nap, mint nap igazságtalansággal, elnyomással, a munka fáradtságával, az iskolában feladott indokolatlan mennyiségű tananyaggal vagy éppen a reménytelenséggel. Éppen ezért lett a 2013/14-es évad alkalmainak átfogó témája a Horizonttágítás. Roppant fontos ugyanis hogy túl tudjunk látni ezen béklyóinkon, s észre tudjuk venni a mindennapi csodákat.

Szeptember 22-én a Hatalmi harcaink témánál álltunk meg. A drámajátékban én magam voltam az az ember, aki cseberből vederbe esett. Először egy pökhendi vendég szerepébe bújtam, aki teljesen indokolatlanul kötekedett a pincérrel, majd visszaküldte a teljesen saját egyéni kérése szerint elkészített kávét. Az indok ennyi volt: "mert megtehetem!" Egy pillanattal később már gyámoltalanul kopogtattam a főnököm ajtaján, hiszen segítségre lett volna szükség egy fontos szerződéssel kapcsolatban, mire megalázó és lealacsonyító mondatok tömkelege hullott a fejemre ezzel a következtetéssel: "Ha még ezt sem bízhatom magára, akkor mégis mit? "

Talán nem ismeretlen számunkra ez a szituáció. Saját bőrünkön tapasztaljuk a felettünk állók ostorcsapásait, "mert megtehetik". De ettől vajon nekünk is olyanná kell válnunk, mint ők? Ugyan dehogy! A döntés, a választás lehetősége a kezünkben van. Erre kell emlékeznünk.

A következő Megálló istentisztelet 2013. október 20-án lesz a Deák téri evangélikus templomban. Mottója: Én vagy/ok Te? Témája pedig az egyéniség-határok kérdéskörét feszegeti.

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a zenekarnak vagy a drámacsoportnak.  E-mail címünk: koszi@koszi.net

A KÖSZI által szervezett 18. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!