Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök lett a Németországi Protestáns Egyház (EKD) új vezetője

Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök lett a Németországi Protestáns Egyház (EKD) új vezetője

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, epd, facebook.com
Hannover – A Németországi Protestáns Egyház Zsinata 106 igen, 11 nem és 8 tartozkodás mellett a bajor tartományi püspököt, Bedford-Strohmot választotta meg a korábbi tanácselnök, Nikolaus Schneider utódjául.

Mint ismeretes Nikolaus Schneider korábbi vezető azért adta fel az EKD-ban eddig betöltött tisztségét, mert felesége rákos betegségben szenved és ebben a nehéz időszakban szeretne minden szabadidejében az asszony támasza lenni.

Heinrich Bedford-Strohm rövid bemutatkozó szövegében elmondta, hogy szeretné azokat a projekteket végigvinni, amelyekre Nikolaus Schneidernek már nem volt ideje. „Szeretnénk, ha egyházunk nyitott lenne” - mondta. Tiszta szellemi motivációból kiindulva kell az evangélikus egyháznak a kor kérdéseire választ adnia, anélkül, hogy erkölcsileg csak papolna.

Megválasztása után Bedford-Strohm először is elődjéhez, Schneiderhez fordult: „Mindannyian azt kívánjuk neked és Anne-nek, hogy Isten adjon áldást rátok és sok-sok erőt.” Egyúttal köszönetet is mondott neki azért, amit „ellenállhatatlan emberséggel lehetővé tett”.

Ezenkívül bejelentette, hogy a protestáns egyházat továbbra is arra szeretné motiválni, hogy folyjon bele a dolgokba és a zsinat súlyponti kérdéseinek értelmében az evangélium hirdetésének új útjait is bátran merje felfedezni. Feladatát mindig is úgy szerené teljesíteni, hogy tudja, az elvárások magasak vele szemben.

Rövid beszédében Bedford-Strohm hangsúlyozta azt is, hogy „mindannyian a hitünk és nem a cselekedeteink által igazulunk meg” és „Ez a legjobb alapja annak, hogy az előttem álló feladatokat örömmel, energiával és egy bizonyos lazasággal végezzem el.”

Mint ismeretes, Bedford-Strohm három éve vezeti a Bajor Evangélikus Egyházat. Előtte a Bambergi Egyetemen volt rendszeres teológiai professzor. 2008 óta vezette ott a nyilvános teológia Dietrich-Bonhoeffer-kutatását. Az 54 éves egyházi vezető a 2013-as zsinat óta tagja az EKD Tanácsának. Akkori bemutatkozásakor igen erősen kampányolt az autentikus és nyilvános egyházért, amely beleszól a politikába és a digitális hálózatokon keresztül is hirdeti üzenetét. Saját Facebook-oldalával igyekszik erre jó példát adni.

Tanácsi vezetőnek Bedford-Strohmot most egy évre választották meg, mert 2015-ben lesz a zsinat újraválasztása. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!