Humán hét volt a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Humán hét volt a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Share this content.

Szöveg és fotó: Mészáros Tünde
Szarvas – A tavaly elindított hagyomány folytatásaként idén is megrendezte a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium a humán hetet. Ez az az alkalom az iskolában, amikor a diákok és más vendégek számára a magyar, történelem és művészeti tantárgyakkal kapcsolatban szerveznek előadásokat, rendezvényeket. Nem történt ez másképp most áprilisban sem, változatos, érdekes programokkal vártak minden érdeklődőt. Személyes beszámoló.

Nyitányként hétfőn a 9. évfolyamosok egy rövid, interaktív, játékos előadás keretében ismerkedhettek meg a Városi Könyvtár tevékenységeivel, megtudhatták, milyen fontos szerepe van egy város életében a helytörténetnek, és még – kivételesen – a mobiltelefonokat is elő lehetett venni, hogy egy totó kitöltésében a diákok segítségére legyenek. Megtudhatták, hogy ha könyvet akarnak kölcsönözni, az interneten is megnézhetik, megvan-e és benn van-e az adott kiadvány aznap a könyvtárban. Ha pedig valamilyen iskolai projekthez a múltban kellene kutakodniuk, a rengeteg digitalizált kiadvány segítségével az is könnyebben megy már. Köszönjük Baginé Tóth Erika és Szloszjár Edit munkáját.

A második nap a XVI. századba repítette a meghívott Benkás és a megjelent Vajdás diákokat. Megismerhették a korabeli keresztények által magyar el Cid-nek, a törökök által a Dunántúl oroszlánjának nevezett Thury György életét, harcait. Emellett a kor fegyvereinek működését, illetve a huszárság harcmodorát is tanulmányozhatták az érdeklődők filmrészletek segítségével. Megismerkedhettek a korabeli párbaj szabályaival, módjával, írásos emlékeivel. Az előadás végén a vendégek kézbe vehették egy korabeli szablya másolatát, illetve eredeti ágyúgolyókat. Az előadást Pécsváradi Antal gimnáziumi tanár tartotta.

A szerdai nap még a történelemé volt. Ezúttal a kései Kádár-kor kevéssé ismert, titokzatos világába tekinthettünk be Turcsányi Lajos segítségével. Sok-sok érdekes információhoz jutottunk az egykori vasfüggönyről, határőrizetről és határbontásról a berlini faltól Sopronig. A vetített képek és a lejátszott hanganyag érdekesebbé, átélhetőbbé tette a színes előadást. Köszönjük vendégelőadónknak, hogy egy még teljesen fel nem dolgozott témát mutatott be személyes élményeivel alátámasztva. A program házigazdája Molnár Béla tanár volt.

Csütörtökön délután szépen megtelt a Vajda étkezője vendégekkel. Aki eljött, annak remek élményben lehetett része, hiszen a finom tea mellett zenés irodalmi témájú beszélgetés részeseivé váltak. Az énekkar felvezetése után négy szarvasi, a Vajdával is valamilyen úton-módon kapcsolatban álló író/költő olvasott fel műveiből: Hartay Csaba és Vas Máté verset és prózát, Várnai Réka pedig két novellát osztott meg a hallgatósággal. Rába István végzős diákunk szintén verset olvasott nekünk. A felolvasások között beszélgetés zajlott az írás mesterségéről, az irodalomról, a könyvekről és az internet jelentőségéről az irodalmi megjelenések terén. Hogy ne csak a komoly (olykor komolytalan) szövegekre emlékezzünk az együtt töltött időből, a hangulatot gitárzenével kísért dalok oldották. Összességében elmondható, hogy így megismerve a költőket, írókat nem is tűnik az irodalom olyan egyszerűen unalmasnak. A délután szervezője, levezetője Németh Judit tanárnő volt. Külön köszönet Melis Erikának a finom teáért.

A jól sikerült hét méltó megkoronázása volt a Vajda-gála a színházteremben. Másfélórán keresztül vers, zene, tánc, színdarab váltotta egymást diákjaink jóvoltából. A műsorszámok többségét dr. Lengyel Albertné és Salka Zsuzsanna tanítványai nyújtották, jó volt látni a farsangi, illetve szalagavatós táncok válogatását. A rendezvény kitűnő megszervezése és lebonyolítása dr. Laukóné Adamik Edit nevéhez kötődik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!