Időgépben a KÖSZI 17. Napvető Kölyök táborában

Időgépben a KÖSZI 17. Napvető Kölyök táborában

Share this content.

Piliscsaba – 2013. augusztus 11-17. között a piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthonban tartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 17. Napvető Kölyök – evangélikus közösségépítő tábort. A több, mint hatvan 8-14 éves gyerekből és vezetőikből álló csapat táborvezetője Frenyó István volt. Szöveg: Románné Bolba Márta, fotó: Danek Kristóf, Horváth Laura, Keveházi D. Sámuel

A KÖSZI egyházunk talán egyik legdinamikusabban fejlődő missziós szervezete. A szervezet elnöke Kelényi Zsolt, a csapat tagjai pedig evangélikus lelkészek, teológus hallgatók, fiatal egyháztagok és más felekezetű segítők, akik az evangélikus közösségépítő programok szervezésében és lebonyolításában aktívan közreműködnek. Részt vesznek a gyermek- és ifjúsági korosztály táboroztatásában nyáron és a tanév közben is. Havonta egyszer Megálló interaktív istentisztelet néven úrvacsorás istentiszteleteket tartanak Budapesten a Deák téren. Ezen kívül képzéseket szerveznek a leendő táborvezetőknek. 

A 17. Napvető Kölyök tábor az „Időutazás Jézussal” mottót viselte, melynek lelki vezetője Bolba Márta evangélikus lelkész volt. Az áhítatokat és a délelőtti Kupaktanács nevű mozgalmas hittanórákat a kezdőáhítat alapigéje fűzte össze: „Jézus Krisztus tegnap ma és mindörökké ugyanaz.” Minden történelmi kort egy-egy egyháztörténeti alakon keresztül mutattunk be, így megismerkedhettek a gyerekek Pál apostol missziói útjaival, Assisi Ferenc életével, s hogy vajon a pápa miért épp ezt a nevet választotta. Luther Mártonon keresztül a reformáció üzenetéhez kerültünk közelebb: ’Sola fide’. A missziók koraként értelmeztük a reformkort, s közelebb kerültünk ahhoz, hogy természetes módon magunkra és minden keresztényre misszionáriusként tekintsünk. A tábor utolsó egész napján Sztehlo Gábor Gaudiopoliszával ismerkedtünk meg. 

Az napvetős áhítatok és a Megálló istentisztelet azzal hozza közelebb hozzánk az üzenetet, hogy egy rövid drámajátékban egy gondolatindító helyzetet jelenít meg. A záró istentiszteleten Péter nagy halfogása volt az alapige, s a gyerekek jelenete egy halászfogó játék volt, mely emberhalász hivatásunkat gyermeknyelven ábrázolta. A Napvető tábor egyben élménytábor is. A portya, a Vízi olimpia, a Bibliai kincsvadászat, a Ki mit tud?, a vándorbankett, és megannyi más tábori játék és program biztosítja a gyerekek számára, hogy ez a hét életre szóló élmény maradhasson.

Sok év tapasztalata áll már a KÖSZI szervezőcsapat mögött, és számtalan gyerek nőtt ki a táborok korosztályából, ezért igyekszünk ezt a tudást és gyakorlatot továbbadni az új generációnak. Így a 17. Napvető Kölyök táborban a korábbi évhez hasonlóan a szervező csoport kiegészült egy több, mint tíz főből álló ún. ifi-csapattal, így ebben az évben is folytatódott a jövő táborvezetőinek kitanítása. A fiatalokból álló csoport hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Bepillantást nyertek, hogy mennyi előkészületi munka előzi meg a tábort és egy kicsit részesei lehetettek a vezetői csapat tevékenységének. Készültek a programokra, figyelték a táborszervezők munkáját, segítettek, ahol tudtak. Öröm volt látni azt a szeretetet és odaadást, amit tanúsítottak a táborlakók és a vezetők felé. Növekvő felelősségérzetük, érettségük, segítőkészségük, talpraesettségük nagy reménnyel tölt el minket az utánpótlás tekintetében, és nem győzzük hangsúlyozni a lelkes fiatalokba vetett hitünket.

Természetesen, ahhoz, hogy ilyen tartalmasan tudjuk eltölteni ezt az időt, alapos előkészületre volt szükségünk. Négyszer találkoztunk mintegy harmincan az Ifi és a Kölyök tábor teljes vezető csapatával és többször kisebb csoportokban, hogy a Kupaktanácsokat és a játékokat együtt tervezhessük meg. Az előkészületek eredményeképpen minden vezető kezében tarthatott egy közel százoldalas programfüzetet, mely minden játék, Kupaktanács és áhítat vázlatát tartalmazta. Ezért gondolom, hogy ez volt minden idők legjobban szervezett, valóban közös munkán alapuló, minden önkéntest egyformán megmozgató tábora, amin eddig életemben részt vehettem.

A KÖSZI táborszervezői már készítik a 2013. október 11-13. között tartandó KÖSZI Tábortalálkozó programját, melyen a Napvető Kölyök táboron kívül minden KÖSZI-táborban részt vevő gyerek, fiatal és táborszervező találkozhat egymással. Jelentkezni már lehet a  www.koszi.net oldalon.

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!