Időnként nyersz, időnként tanulsz – Interjú John C. Maxwell-lel, a világ legismertebb üzleti trénerével

Időnként nyersz, időnként tanulsz – Interjú John C. Maxwell-lel, a világ legismertebb üzleti trénerével

Share this content.

Budapest – A nehéz idők lehetőséget adnak a kiemelkedésre is. Az átlagos és a jó vezető között pont a kihívások mutatják meg a különbséget – emelte ki a TőzseFórum.hu-nak adott exkluzív interjújában John C. Maxwell. A világ legismertebb üzleti trénere, s legjobban fizetett előadója a múlt héten először járt Magyaroszágon, a Business+ Vezetői Konferencián tartott előadást. Forrás: tozsdeforum.hu

- Először jár Magyarországon. Hogy érzi magát nálunk?

Igen, most vagyok itt először, nagyon jól érzem magam. Nagyon tetszik Budapest.

Mások vagyunk, mint a világon a többi ember?

Minden kultúra különböző, minden népcsoportnak megvannak a különlegességei, ami mássá és csodálatossá teszi őket. Szóval igen, mások a magyarok is.

Magyarország pénzügyi válságban ül, már jó néhány éve. Elég nagy nálunk a kiábrándultság és az elkeseredettség.

Én ezt abszolút nem érzem, akikkel találkoztam mind ragyogó, kellemes emberek. Nagyon kellemes emberek.

Jó ezt hallani. Évekig lelkipásztor volt, majd feladta ezt a pályát, hogy a tréneri karrierjére koncentrálhasson. Nehéz döntés volt?

Igen, nagyon. Mindig nehéz döntés abbahagyni valamit, amit élvezel. És nagy változás. A változás mindig nagyon nehéz. Jó, de nehéz döntés volt.

Mi történt akkor az életében, ami arra motiválta, hogy változtasson, és adja fel a korábbi pályát?

A könyveim nagyon keresetté váltak az üzleti életben, úgy éreztem, ez egy nyitott ajtó – jóval nagyobb olvasótáborra és közönségre találtam, mint korábban, úgy éreztem erre kell mennem. Utólag nagy sikernek bizonyult a változás.

Volt olyan pont az életében, amikor úgy érezte, hogy nem bírja tovább és feladja?

Ó, igen! Sokszor.

Hogyan lépett tovább?

Tudja az élet nehéz. Ha könnyű lenne, az emberek sikeresebbek lennének. Egyszer fent, egyszer lent, tele van csavarral és fordulattal. Elsődlegesen a hitem a belső erő számomra. A második pedig a szenvedély. A szenvedély rengeteg energiát ad, hogy átlépj a nehézségeken. Ha nincs benned szenvedély, akkor nincs célod. A cél a harmadik legfontosabb dolog, amiért csinálsz valamit.

Hogyan fér össze a vallási és az üzleti vezetés? Magyarországon a vallási vezetők ritkán üzleti vezetők és fordítva. Nincs a két vezetés között ellentét?

Nincs ellentét. Valószínűleg igaz az, hogy egy ember vagy egyházi vagy üzleti vezető. De ennek nem kellene feltétlenül így lennie. Azok az elvek, amiket a budapesti konferencián is tanítottam, a világon mindenhol ismertek, ahogyan a könyveim. Több üzleti könyvet adtam el, mint valaha bárki. Tele vannak bibliai elvekkel, hogy hogyan legyünk sikeresek, hogyan teremtsünk kapcsolatot emberekkel, hogyan vezessünk hatékonyan, hogyan képezzük az embereket. A helyesen használt hit segítséget ad az üzleti vezetéshez.

Ez a vezetésnek egy magasabb foka, minőségi megközelítése a klasszikus vállalati szemlélethez képest.

Igen, abszolút!

Folyamatosan repked a világ körül, előadásokat tart. 66 éves, nyugdíjba megy valamikor?

Nem, soha, csak ha meghalok.

Hogy bírja ezt mentálisan és fizikailag?

Lassítok egy kicsit, nyilván nincs annyi energiám, mint 20 éve, de az üzenetem életmentő. Ha van egy életet megváltoztató üzeneted és képességet arra, hogy tanítsd az embereket, akkor miért hagynád abba?

Volt olyan tapasztalata előadásai során, ami megerősítette abban, hogy igen, jól csinálja, folytatni kell?

Igen, mindennap, rengeteg emailt és üzenetet kapok, hogy a könyveim és előadásaim miben segítettek, hogy változtattak meg valakit. Rengeteg a pozitív visszajelzés, ez azt mondja számomra, hogy John, dolgozz tovább, mind nagyon motiváló számomra.

Elégedett az életével és a munkájával? Mondhatjuk, hogy mindent elért, amit akart?

Á, dehogy. Nem értem el az összes célomat és nem valósítottam meg az összes álmomat. Nem vagyok biztos abban, hogy szeretném elérni az összeset. Ha elérném, minden véget érne. Remélem, hogy úgy halok meg, hogy még mindig az álmaimat hajtom. Egy álom megvalósításában sokkal nagyobb öröm van, mint az elérésben. Az út, sokkal érdekesebb, és az is, amilyen hatással van ránk az utazás.

Megosztaná velünk egy álmát, ami még megvalósításra vár?

Van egy szervezetem, az EQUIP, ez a világ legnagyobb vezető képző cége. 6 millió vezetőt képeztünk eddig 180 országban. Szeretném ezeket a képzett vezetőket tovább tanítani arra, hogyan ültessék át a kapott tudást, és hozzanak pozitív változásokat a környezetünkbe. A következő célom, hogy a 6 millió vezetőt tanítsam a változás alkalmazására.

Mindig a kemény munkáról, a célok kitűzéséről hallunk, a pihenésről soha. Az nem fontos? Ön sosem pihen?

Dehogynem, különösen az én koromban. Ahhoz, hogy jól tudj teljesíteni, ez elengedhetetlen.

A vezetés a viharos, válságos időkben a legnagyobb kihívás. Mit üzen a nehéz helyzetben lévő vezetőknek?

A legújabb könyvem – Egyszer nyersz, egyszer tanulsz – erről szól, ezt a gazdasági válság inspirálta. Az embereknek ilyenkor van a legnagyobb szükségük a vezetésre. A nehéz idők lehetőséget adnak a kiemelkedésre is. Az átlagos és jó vezető között pont a kihívások mutatják meg a különbséget. Az átlagos vezetők képtelenek vezetni, ha csapkodnak körülöttük a villámok.

John C. Maxwell

(Florida, Amerikai Egyesült Államok) keresztény lelkipásztor, író, üzletember vezetéselméletről szóló tanítása az egyik legelismertebb és a leginkább alkalmazott módszer szerte a világon. Minden évben meghívott előadó a Fortune 100 cégeknél, nemzetközi kormányvezetőknél, nemzetközi szervezeteknél. The New York Times, a The Wall Street Journal és a Business Week bestseller író. Eddig megjelent 74 könyve a világ több mint 80 országában elérhető, több millió ember hallgatta eddig mintegy 12 ezer előadását.

Business+ Vezetői Konferencia

A november 9-én Budapesten megtartott konferencián a Főnök vagy vezető? Ki akarsz lenni? című előadásában Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító alelnöke a siker elengedhetetlen elemeit és feltételeit boncolgatta, kitérve a válság közepén felmerülő különleges kompetenciákra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!