Indul a Twist Olivér-projekt

Indul a Twist Olivér-projekt

Share this content.

Szombathely – Meghallgatás lesz 2013. január 12-én 10 órakor az evangélikus egyházközség KIE-pinceklubjában, a Körmendi út 2-ben tizennégy éven felülieknek. Forrás: vaol.hu, Ölbei Rita

Sziráczky Ritát főleg koreográfusként, koreográfus-asszisztensként ismerheti a szombathelyi közönség, bár a Weöres Sándor Színházban is vállalt már rendkívül meggyőző tánckari beugrást, ha arra volt szükség. Vass Szilárd színész és felesége a WSSZ megalapításával költözött Szombathelyre, három gyermekük közül Lili már első osztályos, Viktor és Nimród még óvodába jár. Mindenesetre mindhárman akkorák, hogy édesanyjuk ismét szakíthat egy kis időt a hivatására. Rita tornászként kezdte – tagja volt például a Spartacus sokszoros bajnok I. osztályú ritmikusgimnasztika-csapatának –, így került közel aztán a klasszikus és a modern tánchoz. Azt mondja, a színpad már nem vonzza, annál inkább a tanítás. És mert úgy látja, hogy a kamaszok számára alig van hasonló lehetőség, az evangélikus egyházközség támogatásával nagy fába vágja a fejszéjét: képzést, csoportot szervez 14 éven felülieknek. A cél egyrészt a sokoldalú fejlesztés, másrészt az Oliver! című musical színpadra állítása.

Sziráczky Rita táncművész, táncpedagógus tehát válogatott kollégái társaságában most a tizenéveseket szólítja meg: reméli, hogy lesz kedvük együtt táncolni, énekelni, színházat játszani.

Ritának az a tapasztalata, hogy az óvodások és a kisiskolások könnyen bevonhatók és motiválhatók, a kamaszkorba érve viszont mintha kifulladna a lelkesedés. Pedig éppen ebben az érzékeny életszakaszban (amikor a szülőkhöz fűződő viszony is erősen megváltozik) volna a legnagyobb szükség az értelmes közösségi elfoglaltságra, amely ráadásul a helyes önismerethez, a világban való eligazodáshoz is hozzájárulhat. Nem véletlenül szól úgy a felhívás, hogy „Ha szeretnél jobban táncolni, szebben énekelni, bátrabban kiállni önmagadért, ha elmúltál 14 éves, jelentkezz a képzésünkre!” Beszédtechnika, színjátszás, ének-zene, mozgás- és táncművészet. A résztvevők olyan komplex felkészítést kapnak, amelyet az élet bármely területén felhasználhatnak majd.

A Sziráczky Mozgásművészeti Stúdió kezdeményezését azonnal felkarolta az evangélikus egyház. (A szombathelyi Reményik-iskolában nem mellesleg minőségi színjátszócsoport működik, vagyis ott már jól tudják, hogy a színjátszásnak mekkora ereje van.) Ritának nemcsak az evangélikus egyházat – Gregersen-Labossa György lelkészt –, hanem szakképzett oktatókollégákat is sikerült megnyernie. A kamaszcsoporttal rajta kívül Falusi Anikó zenepedagógus, korrepetitor, Papp Zsófia korrepetitor, valamint Németh Gyöngyi dráma- és színházpedagógus foglalkozik a tervek szerint heti három alkalommal (mozgás, zene, színjátszás). A cél – mert célokra mindig szükség van – az Oliver! című musical bemutatója. (A vizsgaelőadás létrehozását a Szombathelyi SOTER Evangélikus Egyesület támogatja.) Rita a későbbiekben mindenképpen szeretné bevonni a munkába-játékba a gencsapáti gyermekotthon lakóit is.

A meghallgatás tehát január 12-én (szombaton) délelőtt 10 órakor kezdődik az evangélikus egyházközség pinceklubjában, a Körmendi úton. A tizennégy éven felüli jelentkezőknek a tréningruhán kívül egy dalt, egy verset (esetleg monológot) kell magukkal vinniük. És persze némi bátorságot, nagy nyitottságot, sok kíváncsiságot és még több játékos kedvet.

(„...Sziráczky Rita rendelkezik azzal a légkörteremtő képességgel, mely nélkül nem érdemes színpadra állni” – írta az Ellenfényben Lőrinc Katalin. Ez a múlt, de Rita a jubiláló Dr. Herzet nem hagyja ki: 25 éve ezzel kezdett a Madáchban, az évfordulót február 5-én Kecskeméten ünneplik: a fináléban a „régiekkel” a színen.)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!