Integráció a gyakorlatban

Integráció a gyakorlatban

Share this content.

Forrás: kirchentag.de, fotó: Wittekindshof/Jean-Pascal Dieth, Anke Marholdt, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Stuttgart – Az idei német egyházi napokon (Kirchentagon) rengeteg szó esett a menekültek integrációjának kérdéséről. A Neckarparkban át lehetett élni azt is, hogy a gyakorlatban ez hogyan is működhet. A 18-as sátor mellett, a segítők sátrainál három színes menekültszállás állt. A felépített kerítés azonban nem sokáig volt akadályozó tényező.

Felépített kerítés és zászlók választották el a menekültek szállását a Kirchentag világától. Naponta több ezer segítő sétált el a keskeny úton, hogy ebédeljen a sátrakban. Egy-egy barátságos „Hello!„-nálalig lehetett valamit mondani a másik oldalon állók feé. Addig, amíg egy igazi, interaktív találkozásra sor nem került.

Miután a 16, 17 és a 18-as sátrak mellett felfüggesztették a beengedéskori ellenőrzést, a menekültszállások lakói is részt vehettek a Kirchentag programjain. És be is léptek a területre. A 18-as sátorban lévő kávézóban találkoztak egymással a mozgássérülteket segítők egy kávéra. A különböző emberek beszélgetését, kapcsolatkialakítását aztán a közös kávézás elősegítette. Emberek, fogyatékkal vagy anélkül, emberek, akik menekülnek hazájukból és a segítők.

Egészen újfajta dinamika alakult ki a csoport tagjai között. Végül pedig egy közös dobolás az árnyékban mindenkit megmozgatott. A fogyatékosok, akik korábban csoportjaikban már doboltak, egyszeriben tanárokká lettek és a Kirchentag vendégei, a menekültszállásokról odajött emberek pedig a tnaulók. Mivel a szavakkal való kommunikáció nehéz volt, sőt szinte lehetetlen, a dobolással tökéletesen működött a kommunikáció.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!