FELHÍVÁS – Iraki keresztényekért hirdet összefogást a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

FELHÍVÁS – Iraki keresztényekért hirdet összefogást a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége 2014. augusztus 21-én kiadott közleményében arra kérte az evangélikus gyülekezeteket, hogy csatlakozzanak az iraki keresztényekért indított akcióhoz. „Kérjük a mellékelt felhívás hirdetését a vasárnapi istentiszteleteken, és az augusztus 31-i offertórium beküldését az Országos Egyházhoz, ahonnan összesítve kerül továbbításra az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül az iraki rászorultakhoz” – írta a lelkészeknek szóló kísérőlevélben Gáncs Péter elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy keresztény közösségek kerülnek végveszélybe, keresztényeknek kell meghalniuk hitükért. Az európai kereszténység, benne a magyarországi evangélikus közösség is, számos kihívással küzd, melyek gyakran nem engedik, hogy távoli keresztény testvéreinknek a mienknél sokkal drámaibb küzdelmeire, sorsára kellő figyelemmel legyünk.

Az elmúlt hetekben Észak-Irakban keresztény családok tízezrei kényszerültek menekülni az életüket fenyegető üldözés és háborús helyzet elől. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elsőként csatlakozva a nemzetközi összefogáshoz megkezdte egy segélyprogram előkészítését, melynek célja a napról napra súlyosbodó humanitárius válság miatt szenvedők megsegítése.

A Magyarországi Evangélikus Egyház ezúton körlevélben kéri valamennyi gyülekezetét, hogy csatlakozzanak az összefogáshoz, és hirdessenek rendkívüli adománygyűjtést augusztus utolsó vasárnapjára távoli keresztény testvéreket segítő magyar segélyprogram támogatására.

Pál apostol így biztat: „Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.” (Gal 6, 10)

A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége

Budapest, 2014. augusztus 21.

Frissítés:

Az Éjféli Kiáltás Misszió is csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház megmozdulásához és kiállásához az üldözött iraki keresztények ügyében. Nagy Erzsébet elnökasszony értesítette erről svájci központjukat - Missionswerk Mitternachtruf Evangelische Gemeinde, Zürich - és szerkesztőségünket.

-----------

Frissítés 2:

Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs vezetője, Gáncs Kristóf a segélyprogram részleteit illetően az alábbi tájékoztatást adta:

Jelenleg az előkészítő tárgyalások zajlanak a nemzetközi szövetséggel, partnerekkel a támogatást illetően. Ami ebben a fázisban most elmondható :

·         az Ökumenikus Segélyszervezet a belső menekültek, valamint az őket fogadó családok, közösségek ivóvízzel, élelmiszerrel és higiéniás csomagokkal való ellátására koncentrál, az iraki kurdisztáni Dohuk kormányzóságban, valamint Moszul kormányzóság északkeleti részén.

·         Az Ökumenikus Segélyszervezet a nemzetközi segítségnyújtásba bekapcsolódva munkatársát a helyszínre delegálja 2014. augusztus 28-át követő napokban, hogy részt vegyen a segélyprogram előkészítésében, részleteinek kidolgozásában, illetve a helyszíni koordinációban. A helyszíni jelenlét biztosítja a megfelelő magyar részvételt és megjelenést, és azt, hogy a segélyprogram Magyarországra történő visszacsatolása sokkal inkább láthatóvá váljon.

·         A program lebonyolításakor a Segélyszervezet, mint a keresztény hátterű segélyszervezetek ernyőszervezetének, az ACT Alliance tagja az ilyenkor szokásos módon az ENSZ vonatkozó szerveivel, és a nemzetközi közösség jelenlévő tagjaival koordinálva hajtja végre a programot és informálja a megfelelő fórumokat a magyar segítségnyújtásról.

·         A Segélyszervezet humanitárius tevékenysége természetesen nem kapcsolódik az  EU illetve NATO tagországok (köztük hazánk) katonai szerepvállalásához és nem összekeverendő azzal.  

--------

Frissítés 3.:

A Magyarországi Evangélikus Egyház augusztus utolsó vasárnapjára rendkívüli adománygyűjtést hirdetett az Észak-Irakban kialakuló humanitárius válságban szenvedők megsegítésére.

Kérjük, hogy az adománygyűjtés bevételét, illetve az egyéni adományokat szeptember 5-ig a Magyarországi Evangélikus Egyház OTP Banknál vezetett 11707024-20347257 számú számlájára fizessék be.

A befizetésnél a közlemény rovatban kérjük tüntessék fel: Összefogás

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!