Isten, ember, természet, egyház közelsége oly jó nekem – Beszámoló a kórházmissziói konferenciától

Isten, ember, természet, egyház közelsége oly jó nekem – Beszámoló a kórházmissziói konferenciától

Share this content.

Leányfalu – A Kórházi Lelkigondozói Szolgálat szervezésében újabb konferenciát tartottak Leányfalun, a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban, 2014 április 11-12-én. A konferencián az evangélikus kórházlelkészeken kívül e szolgálatra nyitottak és érdeklődők vettek részt. Az alkalom témája „Isten, ember, természet, egyház közelsége oly jó nekem” volt. Szöveg: Tóth Melinda Anna

A nyitó áhítatot Heinemann Ildikó végezte, majd a pécsi gyermekklinika onkohematológiai osztályán lelkigondozóként dolgozó Némethné Tóth Szilvia tartott előadást. Elmondta, mit jelent a súlyosan beteg gyermek közelségében lenni az onkológiai osztályon. Ekkor nem csupán a gyerek számára szükséges a szeretet, az elfogadás, hanem még nagyobb erőre van szüksége a szülőnek, ebben az emberileg kilátástalan állapotban. Nagy kegyelem, hogy a kórházban dolgozók is igénylik a beszélgetést, bátorító szót ezen a kimondottan nehéz munkát végző osztályon.

Honti Irén más irányba vitte el gondolatainkat: Isten közelségéről, az Ő dicséretéről tartotta a nívós előadását. Életünknek, lelkünknek igen fontos, hogy Istent áldjuk, és ebből következik, hogy akkor bennük lesz a tisztelet. Sajnos ma ez sokszor nagyon hiányzik az Isten, az ember és a természet irányába. Töltekezést és megerősítést kaptunk az ő tartalmas szolgálata által.

Füzesi Kornél elgondolkodtató áhítatával zárult a hivatalos este, de ezután még személyes beszélgetések következtek.

Másnap Balogh Éva a Keresztény misztikáról vetítettképes előadást tartott. Szent Ferenc, Keresztes Szent János, Ávilai Szent Teréz, Echart Mester  – életébe és szolgálatába is betekintést nyertünk. „Isten sokkal közelebb jön hozzám, mint én magamhoz” – idézte Ávilai Szent Terézt. Olyan témáról beszélgethettünk, amit ritkán érintünk, pedig üzenete ma is aktuális a kereszténység, az ember életében.

Végül Bánkus Elisabeth vitt közel bennünket az ő Magdeburgból induló és Sárospatakra érkező zarándok útjához. Az előadó több évtizedet élt Németországban, ott élte meg Isten megszólítását és ekkor kapta azt a megbízatást, hogy nemzetéért tegye meg ezt a hosszú zarándok utat. Színes előadásában elmondta nem csupán az élményeit, hanem mindazt a tanítást is, amit Istentől kapott napról napra. „Isten szeretete, tisztelete és elfogadása nélkül nincs helyes önszeretet, öntisztelet és önelfogadás” – mondta Elisabeth.

Öröm volt hallgatni, hogy ma is van aki meghallja a hívó szót – a szót tett követi és teljes élet megújulás. Nagy áldás volt számunkra, hogy közöttünk volt és szeretete is gazdagított bennünket.

Végezetül a konferenciát szervező Tóth Melinda Anna mondott áldást. Lélekben és tudásban feltöltekezve indultak haza a résztvevők erről a nagyszerű alkalomról.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!