Isten országának Tállyán

Isten országának Tállyán

Share this content.

Tállya – A Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség legszebb, és legnagyobb temploma, a tállyai, ez év augusztusának végén ismét élettel telt meg. Szöveg és fotó: dr. Asztalos Éva

Egyfelől azért, mert a helyi lelkész, Asztalos Richárd és felesége tavalyi házasságkötése óta – mely több mint 20 év kihagyás után (!) az első evangélikus esküvő volt a templomban - 2013. augusztus 24-én egy tállyai fiatal pár szintén ezt a templomot választotta életük e nevezetes napjának helyszínéül, hogy itt kérjék Isten áldását házasságukra. Adja az Úr, hogy a gyarapodó házasságkötések folytán egyre több keresztelő, majd reménység szerint konfirmáció is legyen a kicsiny tállyai evangélikus gyülekezetben.

Másfelől azért, mert a kéthetente tartott istentiszteletek mellett az év utolsó augusztusi szombatján ismét együtt töltődhettek fel a Borsod-Hevesi és Hajdú-Szabolcsi Egyházmegyék gyülekezeteinek tagjai a már sok éve hagyománnyá vált tállyai csendesnapon. 

A tavaly felújított gyülekezeti teremben rengeteg finom házi sütemény fogadta az érkező vendégeket. Rövid énektanulás után, Asztalos Richárd helyi lelkész, esperes-helyettes nyitó áhítata következett, majd a délelőtt fő programja Döbrentey Ildikó mesés előadása volt. A jelző nem véletlen, hiszen az írónő a mesék világába kalauzolta a hallgatóságot, olykor megnevettetve, máskor könnyeket csalva a szemükbe. 

Az ebédet egy kitűnő helyi étteremben, az Oroszlános Borvendéglőben fogyaszthatták el a vendégek. Bár ez az étterem több éve benne van a Top 100-as listában, sajnos őket is elérte a válság, és utolsó vendégeikként fogadták a csendesnap résztvevőit. 

Döbrentey Ildikó szavaitól lelkileg, a finom ebédtől pedig testileg megújulva vette kezdetét a délután a miskolci IHS (In His Steps) zenekar dicsőítő koncertjével. Ezután vetített képes előadást hallhattak az egybegyűltek dr. Kertész Botondtól, az Evangélikus Országos Múzeum tudományos munkatársától a tállyai evangélikus templom leghíresebb kereszteltjéről, Kossuth Lajosról, aki egész életében szoros kapcsolatot ápolt egyházával. 

A záró úrvacsorás istentiszteleten Buday Barnabás borsod-hevesi esperes szolgált igehirdetéssel. Egy Anthony de Mello által írt nagyszerű történeten keresztül hívta fel a gyülekezet figyelmét arra, hogy ha meglátjuk egymásban, egymás cselekedeteiben a Megváltót, akkor közösségeink új élettel telnek meg, és megtapasztaljuk azt a csodát, melyről Krisztus Urunk így szólt: „Az Isten országa közöttetek van.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!