Jól debütált a bonyhádi gimnázium versenye

Jól debütált a bonyhádi gimnázium versenye

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: V. B. Fotó: Mártonfai D.
Bonyhád – Müller Ferenc tiszteletére rendezett kémiai emlékversenyt a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium. A jó hangulatú tudáspróbához három megyéből – Baranya, Somogy, Tolna – 18 iskola 33 csapata csatlakozott.

Két részből állt a megmérettetés: egyrészt a kémiai elemekből tesztet töltött ki a résztvevő 90 diák, utána pedig kvíz kérdések vártak a döntőbe jutott legjobb nyolc együttesre.
A nap során nyújtott teljesítményük alapján a Bonyhádi Általános Iskola Bezerédj Amália Tagintézménye, Kakasd duója bizonyult a legjobbnak. Vagyis Kozma Csaba és Szabó Márton Zoltán, akiket Gébert Judit készített fel a versenyre. Őket a dombóvári József Attila Általános Iskola hármasa követte a dobogón: Király Tamara, Nemes Balázs Boldizsár, Wéber Márton.

A növendékeket Esküdt Tímea látta el információkkal. Bodri Dániel, Fejes Dávid és Suta Anna végzett a bronzérmet jelentő helyen, azaz a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola ifjú reménységei, akiknek Csapó Mária és Móró Józsefné volt a felkészítő-tanára. A dobogós csapatok nem mindennapi ajándékkal gazdagodtak: tanulmányi kiránduláson vehetnek részt a bécsi Természettudományos Múzeumban, illetve ellátogathatnak Poysdorfba, Müller Ferenc szülővárosába.

„Nagy öröm számunkra, hogy elfogadták a meghívásunkat az intézmények, első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre az emlékversenyt” – nyilatkozta a teol.hu-nak Nagy István. A házigazda intézmény biológia-kémia-fizika munkaközösség-vezetőjétől, a tudáspróba szervezője elmondta: Müller Ferenc osztrák származású kémikus, mineralógus volt, aki felfedezte a turmalin nevű féldrágakövet. Továbbá 1783-ban észrevette, hogy egyes erdélyi arany- és ezüstércek azért kohósíthatók nehezen, mert egy új, addig ismeretlen elem van bennük. Az elemet ekkor metallum problematicum-nak, vagyis rejtélyes ércnek nevezte el. Majd kiderült, hogy ez az új, addig még ismeretlen elem a tellúr volt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!