Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik egyházunknak ajánlották fel adójuk egy százalékát

Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik egyházunknak ajánlották fel adójuk egy százalékát

Share this content.

Budapest – A Nemzeti Adó- És Vámhivatal (NAV) által hivatalosan nyilvánosságra hozott adatok szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház számára összesen 265.140.254 millió forintot ajánlott fel mintegy 61.603 rendelkező. Csorba Gábor, Országos Irodánk Gazdasági Osztályának vezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy korábbi jogviták miatt mind a felajánlók száma, mind a felajánlott összeg picivel még magasabb ennél, így a pótösszeggel kiegészítve végül 265.430.329 forint az eredménye gyűjtésünknek és 61.620-an rendelkeztek adójuk egy százalékáról. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Elmondható tehát, hogy az előző évihez képest az egyházunknak felajánlott összeg 10,92 százalékkal nőtt, a felajánlók száma meg 13,05 százalékkalAz egyházak között a felajánlott összeget illetően az átlag növekedés 7,2 százalék volt, a felajánlók számánál pedig mintegy 7,7 százalék. A 2012-es felajánláshoz képest a Magyarországi Evangélikus Egyháznál 26.140.094 forinttal nőtt a felajánlott összeg és 7.116 fővel nőtt a felajánlók száma, amely kampányunk sikerét bizonyítja és azt, hogy társadalmi üzenetünk széles körben támogatásra talált. Köszönjük rendelkezésüket!

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról idén a magánszemélyek 31.101 kedvezményezettre rendelkeztek érvényesen, amelyek között 31.069 civil kedvezményezett (egyesületek, alapítványok, közalapítványok, könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek, országos közgyűjtemények, Magyar Tudományos Akadémia, országos szakmúzeumok, felsőoktatási intézmények stb.),  és 31 technikai számmal rendelkező bevett egyház valamint egy kiemelt költségvetési előirányzat (Nemzeti Tehetség Program) van.

A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel a befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékát. A 2012. évi jövedelme, illetve adója alapján a csaknem 4,5 millió adózóból csak 3,9 millió magánszemély ajánlhatott volna fel nulla forintnál magasabb összeget, a ténylegesen rendelkező magánszemélyek száma 2,2 millió fő, az egy rendelkezőre jutó felajánlás átlagos összege 3882 forint volt. Az érvényes nyilatkozatokban felajánlott összeg meghaladja a 13,08 milliárd forint, amely az elvi lehetőség 52,6 százalékát teszi ki. A 13,08 milliárd forintból a bevett egyházak 4,27 milliárd, a civil szervezetek 7,43 milliárd forinttal részesültek, míg a kiemelt költségvetési előirányzat 1,38 milliárd forinttal.

NAV hivatalos adatok az egyházaknak felajánlott egy százalékokról:

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/kimutat/szja_1_szazalek_egyhazak_2013.html

Itt a civil felajánlások találhatóak:

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/tajekoz/kozlemeny_2013_09_12.html

Itt látható az összes korábbi rendelkezés az egyházak kategóriájában:

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/kimutat

Összes egyszázalékos anyag a NAV oldalán:

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!