Jön az áldás – 11. Szélrózsa találkozó a Mátrában

Jön az áldás – 11. Szélrózsa találkozó a Mátrában

Share this content.

Szöveg: Laborczi Dóra, Kép: szelrozsatalalkozo.hu
Áldás leszel! – ez a mottója az idei Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozónak, amelyet a Mátra Kempingben tartanak július 27. és 31. között. A fellépők és előadók sorában szerepel Palya Bea énekes, Pál Feri atya, a Kaukázus zenekar és Kubiszyn Viktor író, valamint számos ismert és kedvelt világi és egyházi zenekar.

A zenei kínálatban az idei sztárvendég Palya Bea énekes, aki népi elemekkel tarkított sajátos zenei világának áldásairól ismert; a Kaukázus, az egyik legnépszerűbb hazai zenekar; Szabó Balázs Bandája, kiknek Radnótivers-feldolgozását az egész ország dúdolta; valamint Ismert és kedvelt evangélikus együttesek is fellépnek, mint például a Lift!, a Közel, a Promise, az Izsóp, az Izsópka és - természetesen - a Szélrózsa Band.

Nem csak a zenei programok, a különböző előadások és fórumbeszélgetések ígérkeznek változatosnak: a Fórum Sátorban Süveges Gergő műsorvezető és Simon Attila lelkész beszélgetnek az apaságról, Kamarás István OJD szociológus és Bartha István lelkész az egyház mai lehetőségeiről vallanak, de szó lesz a boldogságról, az evangélikus lelkiségről, a pénzről és egyéb izgalmas témákról. A napok főelőadói pedig Kubiszyn Viktor író, Pál Feri atya és Kodácsy Tamás református lelkész lesznek.

Egyházi és világi vezetők egyaránt tiszteletüket teszik a rendezvényen, de a három egyházkerület püspöke, Gáncs Péter, Fabiny Tamás és Szemerei János idén sem csupán protokolláris szerepben jelennek meg: a kultúra sátrában kedvenc zenéiket megismerhetik az érdeklődők.

A legkisebbeket várja a Szélrózsa ovi, az életmód elkötelezettjeit és még nem elkötelezettjeit az Egészségkuckó, lesz filmklub és Lehetőségek Piaca (csoportok, szervezetek, mozgalmak bemutatkozása a standokon), valamint számtalan színes zenei és színházi program.

A Szélrózsa alapvető célja, hogy az ország evangélikus fiataljainak kétévente találkozási lehetőséget biztosítson, emellett teret teremtsen a közösségépítésre, tapasztalatcserére, élményszerzésre. A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek környezetvédelmi szempontok és keresztény értékek megjelenítésére és a társadalmi felelősségvállalás hangsúlyozására – utóbbi abban is megnyilvánul, hogy a fesztivál a fogyatékkal élők részvételét, a találkozón való akadálymentes közlekedését és közösségi részvételét kiemelten támogatja. De hasonló szempontokat tartanak szem előtt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sátrában zajló programsorozaton, ahol minden nap más és más témát dolgoznak fel.

A találkozó először 1996-ban több lelkes fiatal kezdeményezésére jött létre, amely akkor Magyarországon egyedülálló volt. Az első alkalommal máris 800 fiatal érkezett Váraljára, ahol az elmélyülést segítő áhítatok, előadások és fórumbeszélgetések mellett a több színpadon zajló koncertek, sportversenyek, ügyességi vagy szellemi játékok, kézművesfoglalkozások, vagy fűben ülős beszélgetések adtak igazi fesztiválhangulatot a Szélrózsának.

Azóta minden második év nyarán megrendezik a találkozót, melyre minden alkalommal egyre többen érkeznek. A legutóbbin, Soltvadkerten 2300 fiatal vett részt. Minden Szélrózsának van egy témája, mely irányt ad az előadásoknak és meghatározza az egész találkozó arculatát.

Cserháti Sándor, a találkozó egyik főszervezője szerint az idei mottó – az, hogy áldás leszel„több, mint bíztatás, kevesebb, mint parancs. Nem unszol, hogy légy azzá, mintha csak rajtam múlna, hanem ígér. Mintha azt mondaná: Gyere velem, és meglátod, hogy azzá leszel. Én megáldalak, és ez téged áldássá fog érlelni, ha rám bízod magad. Jó hír a teljesítménykényszerben vergődő és az alkalmatlanságuk tudatába már beletörődött fiatalok számára egyaránt. Fontos, hogy nem egyszerűen valamely tettem, alkotásom, képességem, lesz áldásos, hanem én magam leszek áldássá. Ez az ígéret szorosan összefügg Jézus szavával: „Isten Országa közöttetek van.” (Lk 17,21) Isten visszafogottan, észrevétlenül van jelen köztünk, nem avatkozik bizonyíthatóan a világ életébe. Akaratát nem kényszeríti ránk, hiszen Jézusban elkötelezte magát szeretete mellett, ami nem tűri a kényszert, nem korlátozza megfélemlítéssel szabadságunkat. Isten emberi módon, általunk akar jelen lenni, hatást gyakorolni a világra. Az Ország azáltal nyer teret, ami közöttünk történik. Az egymáshoz fűződő kapcsolatunkban él, az egymás iránti gesztusaink révén terjed, egymást kapcsoljuk bele a szeretet áramkörébe, ahogyan persze meg is szakíthatjuk ezt az éltető kört. Isten arra a hatalmas potenciálra akarja építeni uralmát, amely a köztünk lévő viszonyokban szunnyad.”

 

További információ és részletes program a Szélrózsa honlapján: szelrozsatalalkozo.hu

A Szélrózsa Facebook-oldala; Szélrózsa a YouTube-on

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!