Jubileumi Neumann Kupát rendeztek a Rózsák terén

Jubileumi Neumann Kupát rendeztek a Rózsák terén

Share this content.

Szöveg és fotó: Babics Csaba, EPSZTI
Budapest – Az evangélikus iskolák informatikus diákjai 15 éve mérhetik össze tudásukat a világhírű egykori fasori tanítványról, Neumann Jánosról elnevezett verseny keretében. Idénnyolc iskola csapata versengett a Vándorserlegért a budapesti Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a Rózsák terén.

Az ünnepélyes megnyitón Gáncs Péter elnök-püspök, Hegyváriné Pauló Mária, a kollégium igazgatója, dr. Bánhidi Sándorné, az informatika-tanári egyesület (ISZE) főtitkára, valamint Babics Csaba, a verseny elindítója és szervezője köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelték az informatikusi szakma fontosságát, hangsúlyozva, mennyire hiányoznak a számítástechnikusok Magyarországon.

Az idei verseny fókuszában az informatikai startup-ok (olyan kis cégek, amelyek robbanásszerű fejlődésen mennek át – talán a legismertebb a Facebook vagy a Google) álltak. Ezek közül a három legjelentősebb magyar cég, amely nemzetközileg is tényezővé vált, a prezentációs programjáról ismert Prezi, az online közvetítéseket lebonyolító Ustream és a távoli gépek közötti kapcsolatokat biztosító LogMeIn.

A Líceum versenyző és szervező csapatát még hazafelé az Andrássy úti székházukban fogadta a LogMeIn képviselője, illetve az egykori versenyző, Szabadkai Márk.

I. helyezett (a Vándorserleg nyertesei): Szabó Áron, Reitter János, Boa Patrik, Csigó Ábel – felkészítő tanáruk: Sölét-Ormos Judit (Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, Sopron)

II. helyezett: Kis Ákos, Megyeri Dávid, Varju Benjámin, Varju Viktor – felkészítő tanáruk: Antal László (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza) 

III. helyezett: Nagy Dávid, Jakub Ákos, Néma Dávid, Kvaka Martin – felkészítő tanáruk: Valcsák László (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium)

Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez!

A kupa története

A Neumann verseny 2000. április 7-8-án Sopronban, a Líceumban indult útjára, ekkor még kétfordulós volt, a legjobbakat hívták be a döntőre. Itt programozói és alkalmazói kategóriában mérték össze tudásukat a versenyzők. A 11 évig a Líceumban rendezett verseny sikeréért sokat tett Nagy Andrásné és Sölét-Ormos Judit líceumi tanár, illetve Nagy András informatikus. 
2012-től nagy változáson ment át a versengés, egy kicsit élőbbé és rövidebbé vált, a helyszín Budapestre került. Informatikai műveltségi vetélkedő kereteiben minden iskolát négyfős csapat képvisel. Három alkalommal a Fasori Gimnázium adott helyet, amelynek informatika tanára, Csordás János nagyban hozzájárult a verseny sikeréhez. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!