Kárpátaljára látogatott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára

Kárpátaljára látogatott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára

Share this content.

Szöveg és fotó: Fischl Vilmos
Budapest – Beregszász – Az Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Elnöksége fontosnak tartja, hogy a határon túli magyar keresztyén testvéreinkért is valamilyen formában felelősséget vállaljon. Az Ökumenikus Tanács elnöke Steinbach József püspök már több alkalommal látogatott és szolgált Kárpátalján. 2014 tavaszán látogatást tett Zán Fábián Sándor református püspök az Ökumenikus Tanácsnál. 2014. június 17-én a MEÖT főtitkára, dr. Fischl Vilmos látogatta meg Zán Fábián Sándor református püspököt Beregszászon hivatalában.

A kialakult belpolitikai helyzet mellett az egyházak társadalmi felelősségvállalása is szóba került. A püspök elmondta, hogy van még római katolikus és görög katolikus magyar egyház is, azonban az evangélikusok száma igen csekély.

Meglátogatták a nagyberegi református líceumot, amelynek éppen befejező stádiumban van az új épületrésze és augusztus 23-án adják át. 

A beregszászi református levéltárban és múzeumban az egyházkerület őrzésre és kutatásra szánt iratait és kegytárgyait nézték meg. Utána az idősek otthona és a krízisben lévő fiatal anyák otthonát nézték meg. Olyan édesanyák élnek az otthonban, akiknek az élete válságban van és nincs hová menniük. 

Onnan a mezővári Nefelejts rehabilitációs központba mentek, ahol fogyatékkal élő fiatalok (2-18 év) nappali gondozása folyik. 

A MEÖT főtitkár a püspökkel való találkozás végén megállapodott abban, hogy az Ökumenikus Tanács az évi rendes ökumenikus lelkész konferenciára Kárpátaljáról is vár majd lelkészeket. Épp ezért már 2014. június 23-27 között idén is lesz résztvevő a lelkészkonferencián.

Dr. Fischl Vilmos megbeszélést folytatott Tóth István magyar főkonzullal is, aki elmondta, hogy a magyar egyházakkal a kapcsolat igen jó és egymás rendezvényein rendszeresen részt vesznek. Elmondta a főkonzul azt is, hogy a beregszászi főkonzulátus Magyarország egyik legnagyobb főkonzulátusa és az ott élő magyarok identitástudatának megőrzése érdekében is fontos a jelenlétük.

A megbeszélések Ukrajna békés felén történtek, azonban a köztudatban benne volt az is, hogy a keleti határon pattanásig feszült harci jelenlét van, ami nem kedvez a mindennapok közhangulatának.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!