Kép és látásmód – Ételosztásra gyűjtöttek az Országos Iroda évet megnyitó alkalmán

Kép és látásmód – Ételosztásra gyűjtöttek az Országos Iroda évet megnyitó alkalmán

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2015. január 7-én került sor a józsefvárosi evangélikus templomban a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának évnyitó áhítatára. Igét hirdetett Gáncs Péter elnök-püspök, köszöntőt mondott Prőhle Gergely országos felügyelő és Krámer György országos irodaigazgató.

Ahogyan arról honlapunkon beszámoltunk, advent végén, az iroda dolgozóinak utolsó összejövetelén Szemerei János püspök látásvizsgálatra invitálta a testvéreket évzáró áhítatában. A püspök akkor Isten gondviselő szeretetének látására hívta fel a gyülekezet figyelmét. Ezt a látás motívumot folytatva „Szemerei doktor rendelését” folytatta Gáncs Péter elnök-püspök is, aki vízkereszt után egy nappal a templomi oltárkép vizsgálatára, majd a kiosztott és kártyákon szereplő dombóvári templom oltárképének tanulmányozására szólította fel a gyülekezetet. A józsefvárosi templom oltárképén Nikodémushoz fordul Jézus, a dombóvári képen pedig az emmausi tanítványokhoz. A püspök a képek új perspektíváira hívta fel a figyelmet a rajtuk szereplők társadalmi helyzetének, kilétének elemzésével, egy-egy képrészlet kiemelésével. Kitért az irodai költözés viszontagságaira és a jövő pozitív szemléletére irányította a figyelmet.

Prőhle Gergely országos felügyelő a képi elemekbe kapaszkodva a vízió kulcsszavára építette évkezdő beszédét. Örömét fejezte ki, hogy végre elindul egy folyamat egyházunkban, amely a megújulás felé irányítja figyelmünket.

Krámer György országos irodaigazgató először a még kialakulatlan, „bájosan” kesze-kusza irodai viszonyokról beszélt, majd felhívta a figyelmet az egyházunk által meghirdetett „Fogadjátok be egymást”-kampányra, arra, hogy a rendkívül hideg napokban embertársainkra kell hogy irányuljon a figyelmünk. A rászorulók segítsére ahol csak lehet, krízisközpontokat kell létrehozni, de az elkövetkezendőkben számos ételosztást is fogunk szervezni az emberek támogatására. Az évkezdő áhítat offertóriumát is erre ajánlották fel. Örömhír, hogy kb. 50 adag meleg étel ára már összegyűlt (25.200,- ft.).

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!