Két szakmai fórum egy napon – A „kilencedik” pedagóguskompetencia, mint az egyházi nevelés-oktatás sajátossága

Két szakmai fórum egy napon – A „kilencedik” pedagóguskompetencia, mint az egyházi nevelés-oktatás sajátossága

Share this content.

Szöveg: Kákay István, Fotó: Hováth-Bolla Zsuzsanna, Kákay István
Budapest – Egyszerre két rendezvénynek adott otthont 2014. november 17-én a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Az evangélikus óvodák szakmai napja és az evangélikus tanítók szakmai napja közös áhítattal kezdődött Pestszentlőrincen, a Szemere-telepi református templomban.

„Ezért örvendjetek és vigadjatok mindörökké annak, amit teremtek„ (Ézs 65,18)

Az ország minden tájáról, csaknem valamennyi óvodánkból és általános iskolánkból érkeztek intézményvezetők és pedagógusok nagy számban erre a különleges alkalomra. Dr. Kalina Katalin intézményvezető köszöntője után Győri Gábor Dávid iskolalelkész tartott áhítatot, majd énekeltette és mozgatta meg a mintegy kétszáz fős gyülekezetet.

A programok bevezetéseképpen dr. Kalina Katalin arra hívta fel az evangélikus intézményekből érkezett pedagógusok figyelmét, hogy a keresztény pedagógusoknak rendelkezniük kell a hivatalosan megállapított nyolc pedagóguskompetencia mellett még egy kilencedikkel, az egyházi kötődés kompetenciájával is.

Az óvodapedagógusok programja az egy esztendeje átadott Fecskefészek Evangélikus Óvodában folytatódott. A korszerű, dekoratív épületet Kákay István intézményvezető-helyettes mutatta be a száz óvónőnek. Révész Józsefné tantárgygondozó nyitotta meg a szakmai napot az óvoda tornatermében.

Ezt követően Ardó Mária énekművész, az Opera Nagykövete tartott nagy sikerű bemutató foglalkozást az óvodavezetőknek a Halacska csoportban. Ennek eredményképpen már a helyszínen több óvoda jelezte szándékát a programban való részvételre. Ezzel egy időben mutatta be az EPSZTI munkatársait és tevékenységét Tarjánné Sólyom Ildikó, a közelmúltban alakult intézmény vezetője.

Az első szakmai előadást Lázárné Skorka Katalin lelkésznő tartotta „Szituáció-orientált nevelés a bibliai történetek segítségével” címmel, majd Révész Rita külügyi referens ismertette a már évtizedek óta eredményes bajor-magyar óvodai együttműködést. Az alkalom mozgalmas, vidám előadással és közös énekléssel folytatódott: Győri Gábor esperes fia és lánya segítségével mutatta be a zene és a hangszerek szerepét az óvodai áhítatokon. A kiválóan sikerült, jó hangulatú, óvodai szakmai nap Győri Gábor Dávid úti áldásával zárult.

Az általános iskola szakmai napja a kezdő áhítat után a református templomban folytatódott: Zámbóné Karner Anikó tantárgygondozó nyitotta meg az alkalmat a mintegy száz tanító és tanár számára. Dr. Kalina Katalin szakértő, mesterpedagógus tartott előadást a tanfelügyelet új rendszeréről. Ezt követően dr. Szőke-Milinte Enikő, a PPKE egyetemi docense a pedagógusminősítés elméletét gyakorlatát ismertette a hallgatósággal.

A következő előadásra a Sztehlo Gábor Általános Iskolában került sor, ahol az EPSZTI munkatársai, Deák Varga Kinga és Gáspárné Vágási Julianna a szaktanácsadás illetve a mérés-értékelés új rendszeréről adtak tájékoztatást. Általános érdeklődésre tartott számot Bodor Eszter szakértő, mesterpedagógus előadása, melyet a portfóliókészítés gyakorlatáról tartott. Ebben kiemelt szerepet kapott az óratervezés. A különösen tartalmas, a pedagógustársadalom életét, munkáját közvetlenül meghatározó változásokra fókuszáló előadások során a résztvevők nagyon sok kérdésre kaptak választ.

A sűrű, komoly programmal eltöltött szakmai nap Brebovszkyné Pintér Márta iskolalelkész áhítata zárta: „Ma a tanárok nyolc kompetenciájáról hallottunk, az egyházi intézményekben szolgálóknak azonban van egy kilencedik kompetenciája. Mégpedig az, hogy minden – CORAM DEO  Isten színe előtt történik. Ez felelősség, de egyben lehetőség is, hiszen az Úristen minden mulasztásunkat, hibánkat elfedező szeretetére is számíthat a hívő tanár.”

Kákay István felvételei:

Horváth-Bolla Zsuzsanna képei:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!