Köszönet-kampány: Akadályokba ütközik az önzetlen segítség és hála

Köszönet-kampány: Akadályokba ütközik az önzetlen segítség és hála

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
A Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai intézményeiben napról napra több ezer rászoruló részesül ellátásban. Enni kapnak ellátórendszerünkben a hajléktalanok, idősek, fogyatékosok. Azok, akikért az egyház felelősséget vállal. A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőségének döntése az volt, hogy a húsvét utáni hétvégén menjünk ki az utcára és azokat is támogassuk, akik nem feltétlenül az egyház ernyője alatt élik mindennapjaikat.

Több mint tíz helyszínen, 170 önkéntes bevonásával, az evangélikus diakóniai intézmények támogatásával, lesznek ételosztások 2015. április 11-én. A tervek szerint 6000 adag – meleg étel, illetve élelmiszercsomag – kerül kiosztásra. 

A Szarvas Ótemplomi Szeretetszolgálat ebben az ételosztási akcióban kétszer is szerepet vállalt, ettől eltérő időpontokban: Szarvason csütörtökön és vasárnap is osztanak meleg ételt a rászorulóknak: 800-800 adagot. 

Szarvason már hagyománya van az ételosztásoknak, hiszen az angyali segítség akciójuk keretében adventben is, majd böjt előtt is voltak hasonló megmozdulásaik. Profi főzőcsapatuk összeszokott munkatársi gárdaként vesz ebben részt, idejüket és fáradtságukat nem kímélve segítenek. Csütörtökön is így volt. Este több százan jelentek meg az istentiszteletet követően, hogy sorba álljanak a meleg ételért. Összesen 800 adagot osztottak ki, szép rendben zajlott le az alkalom. Csendben végezték a dolgukat, önkéntesek és munkatársak készítették az ételt, osztották szét az ételhordókba a gőzölgő finomságot. 

Az alkalmat nem tiltotta be senki, nem volt politikai szócsata, nem volt virágletaposás, nem szólt a krisnásokról, Blaha Lujza téri kígyózó tömegekről. Így hát nem került fel az újságok címlapjára sem. De egyházi berkeinkben megjelenő tudósításokon kívül valószínűleg senki sem fog írni róla. 

Szeretnénk hirdetni a szombati alkalmakat is. A Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata működési szabályzatának 12. pontjában foglaltak szerint nem hívhatunk senkit ételosztásra, mert közleményben nem mozgósíthatunk nyilvános rendezvényre, adománygyűjtésre, nem reklámozhatjuk tevékenységünket. Ez a szabály. Nem volt ez máshogy akkor sem, amikor a téli fagyokban Krízispontot nyitottunk Szarvason és a budapesti Üllői úton. Arról sem lehetett írni, oda sem lehetett hívnunk a hajléktalan embereket.

Ezért most is csak egy alaposan lerövidített közleményt adhattunk ki, amelyből csak pont az hiányzott hogy hol és mikor lesznek maguk a sgeítségnyújtási akciók. Gyakorlatilag csak saját erőnkből, csak a saját magunk által kialakított csatornákon keresztül hirdethettük a lehetőséget. Gerilla-akció módján. De ahogyan előtte, úgy utána sem fog megjelenni erről tucatjával hír. Érezzük, tudjuk.

Az egyház teszi a dolgát – mondhatnák többen. Miért kell erről híreket írni? Az egyház ne dicsekedjék, ne mell döngetve adjon ételt! – mondhatnák mások. 

Mi sem önmagunkat akarjuk hirdetni ezzel, csak szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy szükség van a segítségre és azt is szeretnénk tudatosítani, hogy az evangélikusok is segítenek.

Szükség van jótékonyságra a 21. század Magyarországán is.

Szükség van az önkéntesek munkájára, és szükség van az emberek adományaira ahhoz, hogy másokon segíteni tudjunk. Mert segítségnyújtók, elkötelezettek, adományok nélkül nehéz a segítségnyújtás. 

Szeretnénk köszönetet is mondani azoknak az embereknek, akik szívügyüknek érzik azt, hogy másokra is gondoljanak.

Köszönetet mondani azért, hogy adományokkal és kétkezi munkájukkal segítők.

Köszönetet mondani nekik, a rászorulók nevében is. A rászorulók hálásak. Ez mutatkozik meg abban a sok köszönetben, amit a segítségért mondanak. 

Szeretnénk, ha ez az üzenet eljuthatna sokakhoz. 

Ételosztásaink az alábbi helyszíneken lesznek:  

Meleg étel:
Kaposszekcső (600 adag) (2015. 04. 11.)
Szarvas – Ótemplom  (800 adag)  (2015. 04. 09.)
Szarvas – Újtemplom  (800 adag)  (2015. 04. 12.)
Tótkomlós  (600 adag)  (2015. 04. 11.)
Nyíregyháza  (650 adag)  (2015. 04. 11.)
Rózsák tere Kollégium (1000 adag)  (2015. 04. 11.)
Miskolc – Kossuth Gimnázium (500 adag)  (2015. 04. 11.)

Élelmiszer-csomag:
Boba (300 csomag)  (2015. 04. 11.)
Győr – Péterfy Oktatási Intézmény és Szeretetház  (300 csomag)  (2015. 04. 11.)
Gödöllő  (300 csomag)  (2015. 04. 11.)
Budapest – Kőbánya  (150 csomag)  (2015. 04. 11.)

Hálakoncert:
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a  Pécsi Gospel Kórus 2015. április 12-én, vasárnap Békéscsabán tartandó hálakoncertjére is.

Update:

Ételosztással vágnak vissza az ételosztásra címmel jelentetett meg cikket az index.hu a miskolci ételosztásunkról.
Amikor a híradás hiányról írtam, sajnos nem ilyen híradásra gondoltam. A cikk sajnos tele van csúsztatásokkal. A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetősége már az év elején eldöntötte, hogy a húsvét utáni hétvégén országszerte ételosztásokat szervezünk. 
Egy hónapok óta szervezett, mintegy hatezer adagos, meleg ételeket illetve élelmiszercsomagokat több mint tíz helyszínen szétosztó akcióban Miskolc város csak egyetlen helyszín volt. 
Az aktuális miskolci helyzetre tehát az evangélikus egyház segítségnyújtása nem visszavágás, hanem önzetlen segítség volt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!