KÖSZI a Csillagpontos szolgálatot

KÖSZI a Csillagpontos szolgálatot

Share this content.

Mezőtúr – A kétévente megrendezett Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót 2013. július 23-27. között egy kedves kis alföldi város, Mezőtúr látta vendégül. A szervezők kétféle szolgálatra is felkérték a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapatát: önkénteseink a kamaszoknak szóló délelőtti beszélgetéseket vezették, illetve egy külön KÖSZI-teremben a betérők ízelítőt kaphattak a KÖSZI interaktív, kreatív programjaiból. Személyes morzsák. Szöveg: Halász Endre, Kis Szabolcs Máté, Mosa Diána, Szeli Noémi. Fotó: Halász Endre, Szeli Noémi.

A város közepén levő ligetben több mint háromezren sátoroztak, a liget mellett pedig strandolhattak is, ami különösen jól jött a 35 fokos forróságban. A programok a régi főiskola fő- és melléképületeiben, a hozzáépített sportcsarnokban, a focipályán és számtalan kisebb-nagyobb sátorban zajlottak. Ez utóbbiak közül számunkra a Dicsőítő Sátor, a kamaszprogramok helyszíne, illetve a kőépület emeletén található KÖSZI-terem, az interaktív, kreatív programjaink helyszíne volt a legfontosabb.

Kamaszprogramok

Kiscsoportvezetők, Agapé, dicsőítés, 120 kamasz, 18 kiscsoport, kék/rózsaszín/sárga/zöld CSP- karkötők, mókás csapatjátékok, áhítat, napsütés, árnyékos fák, nevetés, sírás, őszinte mondatok, vidám kacajok, nagy beszélgetések, morzsaszedegetés, búcsúzás. 

A Csillagpont délelőtti idősávjában rendszerint áhítat, előadás, illetve témafeldolgozás zajlott. A tizenéves résztvevőknek ekkor ehhez hasonló, de külön, az életkoruknak megfelelő alternatív programot kínáltak a szervezők, melyben aktívan részt vett a KÖSZI. A délelőtti kamaszprogramok tartalmi vezetője Kerekes Szabolcs, az operatív ügyek vezetője és a KÖSZI-s önkéntesek mozgosítója Kis Szabolcs Máté volt, a közös éneklésekhez a KÖSZI-hez ezer szállal kapcsolódó Agapé zenekar szolgáltatta a zenét .

A közös munka remek hangulatban telt, kiscsoportvezetőként már a Csillagpont előtti három napot felkészüléssel tölthettük Mezőtúron, amely nagyszerű alkalom volt arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, megismerjük egymást, barátságok szövődjenek. 

A Csillagpont idei témája az „identitás” volt. Ennek megfelelően alakítottuk a KÖSZI-s beszélgetéseket is. Az első nap Dávid története alapján (1Sám 16, 4-13) beszélgettünk arról, milyennek is látjuk mi magunkat, hogyan vélekednek rólunk a többiek, mi is van a felszín alatt. Ami pedig ennél sokkal fontosabb, hogyan tekint ránk Isten: „Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1 Sám 16,7) 

A második nap igéje: „Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfiúvá és nővé teremtette őket.” (1 Móz. 1,27) A fiatal fiúk és lányok papírra vetett kérdéseit közösen igyekeztük megválaszolni. Majd azt próbáltuk körbejárni, hogyan lehetünk Istennek tetsző férfiak és nők, barátok és barátnők, férjek és feleségek.

A harmadik napon a közösségben betöltött szerepünkkel, helyzetünkkel foglalkoztunk. Egy a Híd Terabithia földjére című filmből választott részletet vetítettünk le szemléltetésként, amelyben két magányos, kirekesztett gyerek összebarátkozik és közösen veszik fel a harcot az iskolai bajkeverők ellen. 

KÖSZI-terem

A kamaszprogramok mellett egy KÖSZI-teremben is megismerkedhettek velünk az érdeklődők, ahol a kisebbeket bibliai és mesei témájú társasjátékok, Biblia-memory és kvízek várták, a nagyobbak önismereti és pályaválasztási teszteket tölthetek ki és ezzel kapcsolatos játékokban vehettek részt, továbbá a kereszténységgel kapcsolatos kérdésekre épülő  Legyen Ön is Milliomosban próbálhatták ki magukat. Ezeken felül műveltségi vetélkedők és az önkéntességgel kapcsolatos tesztek és szituációs játékok várták őket. A KÖSZI-terem programjainak előkészületeit és az operatív ügyeket Bonnyai Zsuzska vezette, a kreatív tartalmi vezető Pellionisz Petra volt.

A Legyen Ön is Milliomos játék során egészen parádés teljesítményeket láthattunk, nemcsak teológusoktól, hanem egy világtalan egyetemista fiútól, aki németül is elmondta az egyes kérdésekhez kapcsolódó igeszakaszokat, vagy egy tizenkét éves kislánytól, aki majdnem eljutott a negyven millióig. Pénznyeremények helyett egyébként cukorkát és KÖSZI-kitűzőt kaptak a lelkes játékosok, és talán még ma is játszanánk, ha nem kellett volna visszaadni a szervezőknek a projektort és a számítógépet! Petra mesei társasjátéka is mindig lekötötte a gyerekeket (csak zárójelben jegyzem meg, a játék azóta egy másik táborban is nagy sikert aratott). 

A legemlékezetesebb az önismereti teszt pozitív hatása volt az emberekre (ezt inkább a felnőttek töltötték ki): mindenki elégedett volt az eredményével, és látszott, hogy kellemesen meglepődtek, hogy „hát ilyen vagyok én?”; volt aki még két nap múlva is megemlítette a tesztet, amikor összefutottunk a táborban. Annak is nagyon örülünk, hogy többen is jelentkeztek, hogy szívesen részt vennének önkéntes munkában, és belépnének a KÖSZI-be.

A KÖSZI-n túl...

A napjaink persze nem csak a KÖSZI-teremben és a Dicsőítő Sátorban teltek! Sok érdekes program volt, a sokkoló és elgondolkodtató Kontraszt-filmektől az Önismereti labirintuson, a sok kvízen, irodalmi kávéházakon át a Tükörteremig, ahol az ember önmagával szembesült. Sokat sportoltunk is: pingpong, foci, és persze strandolás. Esténként verseket, meséket és koncerteket hallgathattunk, többek között a Kiscsillag is fellépett a Csillagponton, de természetesen ugyanolyan élvezetes volt a Blues B. R, Others és Szabó Balázs bandája is. Sőt, a végén még egy magyar rekordot is megdöntöttünk az „egyszerre hányan festjük a falat?” kategóriában: 500-an festettük! 

A szórakozás és a munka mellett a legfontosabb az Istennel való viszonyunk alakulása volt a négy nap alatt. A találkozó alaptémája a „Legyél, aki vagy!” jelmondat: kik vagyunk, milyennek látjuk magunkat, milyennek lát minket az Isten, mi a feladatunk az életben? Erről szóltak a délelőtti, felnőtteknek szóló kiscsoportos beszélgetések, a nagy közös áhitatok és a záró istentisztelet is. A végkövetkeztetés nyomán lehetsz önbizalomhiányos, mint Gedeon, dadogós, mint Mózes, vagy csüggedt és reményvesztett, mint a tanítványok Krisztus kereszthalála után; Isten tudja, hogy azt a feladatot, amit rád bíz, meg tudod csinálni, és rendszerint meg is adja az ehhez szükséges erőt. 

A záró istentiszteletet az alábbi linken bárki megnézheti:

https://videotar.mtv.hu/Videok/2013/07/28/12/Reformatus_istentisztelet__Csillagpont_2013.aspx

A kiscsoportos beszégetések nagyon sokat jelentettek, sokszor még a folyosón is folytatódtak, sok rég nem látott ismerőssel is összefutottunk. Lelkileg is sokat adott a találkozó, segített előre haladni az Isten felé vezető úton. Mindehhez a hátteret a profi szervezés, a kellemes környezet és a szép idő adta. Mindannyian rengeteg élménnyel gazdagodtunk, reméljük a ránk bízott kamaszok és a terembe betérők kaptak valami útravalót. 

Köszönjük a szervezőknek, hogy ismét felkérték a KÖSZI-t egy ifjúsági találkozón való szolgálatra. Most, hogy voltunk a Csillagponton, még jobban várjuk a jövő évi Szélrózsát!

Legyél, aki vagy! 

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!