Közös önkénteshálózatot szervez az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyarországi Evangélikus Egyház

Közös önkénteshálózatot szervez az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyarországi Evangélikus Egyház

Share this content.

Budapest – Stratégiai együttműködést jelentett be 2014. március 22-én Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyarországi Evangélikus Egyház. A megállapodás célja a felek közötti együttműködés erősítése. Az együttműködés első lépése a gyülekezetek képviselőiből szerveződő önkénteshálózat felállítása, amely a jövőben a segélyszervezet adománygyűjtési és segélyakcióin túl az egyház diakóniai, szeretetszolgálati munkáját is segíti. Fotó: Fekete Dániel/MÖS, Illyés Tibor/MTI

Az együttműködést rögzítő megállapodást sajtótájékoztató keretében írta alá dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója, akik egyúttal ismertették az együttműködés részleteit és további területeit. A sajtótájékoztatón részt vett és Az önkéntesség mint életforma címmel saját önkéntes élményein alapuló előadást tartott Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Lehel László köszöntőjében arról szólt, hogy nem újdonságot fedeztek most föl az egyik alapítóval, az evangélikus egyházzal; az együttműködés szorosabbra fűzése sokkal inkább annak felismeréséből fakad, hogy milyen sok tartalék, lehetőség rejlik még a közös munkában. A sokéves együtt munkálkodásnak és együtt gondolkodásnak tulajdonképpen a koronája ez az együttműködési megállapodás. A segélyszervezet önkéntesség terén gyűjtött és a jövőben átadott tapasztalata pedig új aspektusból világítja meg a gyülekezeten belüli önkéntes tevékenységet is.

Dr. Fabiny Tamás püspök a segélyszervezet alapítóinak nevében is szólt, visszaemlékezve a több mint két évtizede megkezdett munka élményeire is. Elmondta, hogy az egyházon belül mindig is volt segítő munka, az egyház létalapja a bajbajutottak kinyújtott kezének megfogása, s az önkéntességet mint feladatvállalási lehetőséget, közösségi szerepvállalást tudatosan kívánják megerősíteni a gyülekezeteken belül. Ezt a szándékot többek között az az egyházon belüli, saját szociológiai felmérés is indukálja, melyet a közel múltban végeztek, s egyértelmű igényt jelzett a gyülekezeti tagok felől az önkéntes munka irányába. Püspök úr azt is kiemelte, hogy a közös munkában ugyanolyan értékes minden felajánlás. Egy hasonlattal élve: a templomot reggel felmosó szolgálólány ugyanúgy szolgálatot végez, mint az istentiszteleten forgolódó érsek.

Lévai Anikó tizenhat év önkéntes tapasztalatait, sokszínű, határokon innen és túl végzett, folyamatosan megújuló, a kor igényeire és a konkrét feladatokra reagáló, fejlődő és szerteágazó tevékenységét foglalta össze inspiráló beszédében. Kiemelte többek között, hogy nem nehéz jó, jobb embernek lenni. Az önkéntességhez nem is kell különlegesnek lenni, csak mindenkinek a maga helyén, a maga képességeinek, lehetőségeinek a felajánlásával kell fogadnia és elvégeznie az adódó feladatokat. A jószolgálati nagykövet az alázattal végzett önkéntes munkára hívta fel a figyelmet. Hozzáfűzte: a problémát a rászoruló „gondszemüvegén” keresztül kell megvizsgálni, hogy hiteles legyen a felmérés, ami után azonban meg kell maradni a segítő szerepében, azaz higgadtan és nyugodtan a támogatásra kell koncentrálni. Lévai Anikó elmondta azt is, hogy az önkéntes tevékenység során nemcsak a segélyezett, hanem a segítő is gazdagodik, például a támogatott öröméből, bizakodásából, kedvességéből merítve.

A jószolgálati nagykövet beszédében számos további tapasztalatot osztott meg a jelen lévő evangélikus gyülekezeti képviselőkkel, kiemelve, hogy sok a tennivaló, s minden önkéntes felajánlás, segíteni akaró kéz talál feladatot, amiben hatékony segítséggé válik.

Lévai Anikó előadását követően a találkozó résztvevői számára az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai, illetve az evangélikus egyház diakóniai osztályának képviselői mutatták be a szervezetek munkáját, különös hangsúlyt helyezve az együttműködés lehetőségeire.

A programindító találkozót követően a két szervezet együtt kezdi meg az önkéntesek képzését a várható feladatokra Vas, Békés és Pest evangélikus egyházmegyéiben. A képzésen való részvétel térítésmentes, a jelentkezés folyamatos. A programról további információt a www.evangelikus.hu honlapon találnak vagy a zita.pelok@lutheran.hu e-mail címen kérhetnek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!