Közös megemlékezést terveznek 2016-ra katolikusok és evangélikusok

Közös megemlékezést terveznek 2016-ra katolikusok és evangélikusok

Share this content.

Szöveg: MTI, evangelikus.hu, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Ahogyan arról honlapunkon már hírt adtunk, 2015. július 14-21. között a Lutheránus Világszövetség és a Vatikáni Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa tagjai az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tartják közös konferenciájukat. A Luheránus-Római Katolikus Közös Bizottságba tizenhét, az ökumenikus dialógusban részt vevő jeles teológus érkezett, a világ minden tájáról.

A két szervezet képviselőiből álló Lutheránus-Római Katolikus Közös Bizottság tanácskozása kedden kezdődött. Az egyhetes program során a bizottság tagjai napjaikat az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tanácskozással töltik, de ökumenikus fogadás keretében találkoznak a Magyarországi Evangélikus Egyház valamint a Magyar Katolikus Egyház vezetőive is. Ellátogatnak a szentendrei evangélikus gyülekezetbe és az esztergomi bazilikába.

A csoport tagjai jelenleg a keresztség témájával foglalkoznak, egy 2010-es ülésükön elfogadott irat alapján. E téma az evangélikus-katolikus-mennonita háromoldalú párbeszéd vonatkozásában is jelentős. Emellett pedig az a feladatuk, hogy a közös liturgikus munkacsoport a katolikus fél javaslatára a reformáció 500. évfordulójának közös megünneplésére – mind helyi, mind globális szinten – készít(ett) elő liturgikus anyagot 2014. végére, és most ezt tárgyalják meg részleteiben. 

Fabiny Tamás evangélikus püspök, az LVSZ alelnöke az MTI-nek elmondta: a mostani konferencia fő témái egyrészt a keresztség, másrészt a 2017-es reformációi emlékév. Szó lesz továbbá arról a 2016. október 31-i svédországi találkozóról, amelyen a Vatikán és az LVSZ magas rangú képviselői vesznek majd részt. Fabiny Tamás kitért arra is, hogy a jubileum előtt egy évvel megszervezett találkozó jelzi, hogy a 2017-es év nemcsak az evangélikus, hanem az egész egyház ügye.

Nem véletlen - tette hozzá -, hogy már a készülődésnél sem az ünnep, hanem a megemlékezés kifejezést használják. Az egyházszakadást, a különbségeket ugyanis nem lehet ünnepelni. Arra azonban lehet emlékezni, hogy 500 éve kezdődött a reformáció, mint ahogy arra az útra is, amelyet az egyházak azóta bejártak a 16. századi szembenállástól a mai együttműködésig - hangsúlyozta az LVSZ alelnöke.

A lutheránus és római katolikus tagokból álló munkacsoport 1965-ben ült össze először, hogy párbeszédet kezdjenek azokról az alapelvekről, amelyek a két egyházat egymástól elválasztják és amelyekben egységesek. A munkacsoport az LVSZ és a Vatikán jóváhagyása után 1967-ben már mint a Lutheránus-Római Katolikus Közös Bizottság ült össze. Tanácskozásaik legfontosabb témái az evangélium, az egyház, az eucharisztia, a papság, a megigazulás, az apostoliság és a keresztség voltak.

Az LVSZ a világ 98 országában és 145 egyházban élő 72 millió evangélikust összefogó világszervezet.

A Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsát XXIII. János pápa alapította 1960-ban Keresztények Egységének Titkársága néven a II. vatikáni zsinat dokumentumainak előkészítésére. A zsinat után, 1967-ben VI. Pál pápa a szervezet működésének célját a keresztény egység ápolásában jelölte meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!