Köz-Ép-Pont: Értékes vagy! – Megkezdődött az I. erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó

Köz-Ép-Pont: Értékes vagy! – Megkezdődött az I. erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó

Share this content.

Sepsiszentgyörgy – Közel háromszáz középiskolás diák és egyetemista részvételével kezdődött meg Sepsiszentgyörgyön az első alkalommal megszervezett Köz-Ép-Pont nevet viselő erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó. A 2013. augusztus 1-4. között zajló rendezvény mottója: Értékes vagy! Forrás: evangelikus.net, szöveg és fotó: Fehér Attila, Line Ibolya, Kalit Eszter, Hankó Szilamér

Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy” (Ézs 43, 1b.) 

Csütörtök este az ünnepi megnyitóval összekötött istentiszteleten a liturgiai szolgálatot Koszta István főszervező, brassói evangélikus lelkész, az igehirdetési szolgálatot Fejér Olivér kolozsvári evangélikus diakónus végezte.

Mennyit ér az ember - tette fel a kérdést Fejér Olivér diakónus, aki azt vezette le, igencsak szemléletes módon, hogy Isten az, aki értékessé tett minket. A diakónus, hűen az ifjúsági találkozó laza hangulatához, a fiatalok bevonásával, színes lapok segítségével szemléltette, a szeretet és az ember értékesebb a nyaraláshoz, iPhone-hoz, vagy saját tulajdonú házhoz viszonyítva. Majd „összerakta” kémiailag az embert, megmutatta: teljesen értéktelen anyag lesz belőle. Amikor összekuszálódik az élet, tudnunk kell, hogy megváltottak, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van gazdánk; az tesz értékessé, hogy Krisztust gazdánkká fogadtuk – fogalmazott Fejér Olivér.

A Sepsiszentgyörgyre érkezett fiatalokat köszöntötték a Manócska Játszóház apróságai is. A helyi evangélikus gyülekezet keretében működő játszóházban fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak. A kicsik rövid köszöntőjükben zörgőkkel, csörgőkkel, különféle ütőhangszerekkel, tapssal, kopogtatással szólaltatták meg a dalokat, Valádi Enikő és Paszjár Marianna irányításával és a szülők segítségével. 

Sepsiszentgyörgy ma a világ közepe

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke köszöntő beszédében kihangsúlyozta, az evangélikusoknak ma a világ közepe Sepsiszentgyörgy, majd a rendezvény nevének további értelmezését ismertette. A középpont maga az élő Isten, induljunk el a szélekről Isten felé, találkozzunk a középpontban, buzdította a fiatalokat a püspök. Mint mondta, legyen kikapcsolódás,  szórakozás, közösségépítés, buli, de legyen kibontakoztatása az Istentől kapott értékeknek is. 

Répás Zsuzsanna, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint egy ilyen találkozó kiváló alkalom, hogy jobban megismerjük egymást, hogy lebontsuk a falakat. Ilyen céllal is indította a magyar kormány a külhoni tanulmányi kirándulási programjait. Az államtitkár ugyanakkor arra intette a diákokat, tűzön-vízen tartsanak ki anyanyelvük és a szimbólumhasználat joga mellett, mert csak így maradhatnak meg, ebben a küzdelemben számíthatnak a magyar állam támogatására.  

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy bármennyire is különbözzünk, abban egyformák vagyunk, hogy magyarok vagyunk.

Azt szeretnénk, hogy jó legyen Sepsiszentgyörgyön élni, mert akkor a vendégek is jól érzik magukat és szeretettel térnek vissza hozzánk – hangsúlyozta köszöntőjében Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy kivívta Székelyföld Kulturális Fővárosa címet és megpályázzák Székelyföld nevében az Európa Kulturális Főváros címet. Az alpolgármester a hit közösségmegtartó szerepét és a rendezvény vallásosságát méltatva, úgy fogalmazott: ilyenkor a Jóisten is jobban figyel ránk Székelyföldön.

Értékes kavalkád

A csütörtök este jó hangulatú Equinox koncerttel és bulival folytatódott.

A mai napon, azaz pénteken délelőtt tíz órától a „Ne szúrt el a kari-ered!” címmel tart előadást Kalóz János pszichológus, aki az értelmes életvezetés fontosságáról beszél. 11 órától egyházi és közéleti személyiségek osztják meg gondolataikat az  élet értékességéről. Délután 3 órától a Váróterem Alternatív Színtársulat előadását, a Passió Élménykiállítást vagy a Barcasági értékeket bemutató tárlatot lehet megtekinteni, de a fiatalok kézműves foglalkozásokon, sportvetélkedőkön, városnézésen is részt vehetnek. Az előadások és esti koncertek a Székely Mikó Kollégiumban zajlanak. A részletes programot csatolmányunkban olvashatják el.

Csatolt állományok: Programfuzet .pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!