Köz-Ép-Pont: Péntek délutáni Értékes Kavalkád

Köz-Ép-Pont: Péntek délutáni Értékes Kavalkád

Share this content.

Sepsiszentgyörgy – 2013. augusztus 2-án, péntek délután az Értékes Kavalkáddal folytatódott az első erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó, azaz alternatív programok, színház, kiállítás, kézműves foglalkozás, városnézés közül választhattak a fiatalok. Forrás: evangelikus.net, szöveg: Túróczky Emese, fotó: Molnár Ferenc

Bánk bán? Jelen!

A kolozsvári Váróterem Alternatív Színtársulat a kötelező, éppen ezért sokak számára elriasztó darabhoz nyúlt, a Bánk bán? Jelen! című előadásukat többször is játsszák a találkozón.   

Mintha csak becsengettek volna órára, mondjuk magyar órára. Ez is adja egy tantermi előadás diszkrét báját. Bánk bán? Jelen! Katona József történelmi drámáját hozzák, mondhatni testközelbe a Váróterem Alternatív Színtársulat fiatal színészei. Kevés szöveg, inkább jellemeket, egymáshoz való viszonyulásokat ismerhetünk meg, jelként működő, egy bőröndben elférő kellékeket használnak, de fontos szerep jut az előadásban a táblának, a katedrának. A színészek felírják a nevüket a táblára első megszólaláskor, majd a letörléssel jelzik, hogy az a szereplő meghalt. Petur tanári hevülettel magyaráz, rajzolja fel mondandóját a táblára. Az előadásba nyilván belefér az is, hogy a nyugtával dicsérd a napot mondatnál Biberach sokzsebes táskájából elővesz és felmutat egy nyugtát, de az is, hogy a falon levő Katona József portrét megsimogassák. A közönségnek is van feladata, a végén eldöntheti, hogy bűnös-e vagy sem Bánk bán.

Szereplők: II. Endre, Petur bán – Vetési Nándor, Gertrudis – Sebők Maya, Bánk bán – Csepei Zsolt, Melinda – Simó Emese, Ottó – Imecs-Magdó Levente, Biberach – Molnár Bence, Dramaturg: Bertóti Johanna, Jelmeztervező: Kürti Andrea, Jelmeztervező asszisztens: Kürti Anita, Rendezte: Visky Andrej.

Értékmentés Hétfaluban

Barcasági értékeket mutat be a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub a HMIK műhelyben, ezzel is tanúsítva, hogy olyan fiatalok élnek Hétfaluban, akik nem hagyják elveszni kulturális örökségüket, akik közösségépítő, értékmentő munkát végeznek.

Bálint Anikó, a HMIK alelnöke vezet végig a műhelyen, gyönyörű, a fiatal hétfalusi lányok népviseletében öltözve, míg kolleganője Magdó Gyöngyi a menyecskék színpompás ruházatát viseli. A hétfalusi csángók gyönyörű szőtteseikről és a tojásírásról voltak híresek, a szőttesekre a piros, fekete, kék szín volt a jellemző, ebből hoztak ízelítőt Sepsiszentgyörgyre. A tojásírás Barkó Etelka néninek köszönhetően maradt fel Négyfaluban, a gereblyés, szegfüves, gyöngyvirágos, cserelapis és szarvas bogárka mintákat hétfalusi mintaként tartja számon a néprajztudomány. Bár a húsvét még messze van, a műhelyben a tojásírást is ki lehet próbálni, természetesen a hétfalusi minták alapján, de el lehet sajátítani a szövés alapjait is.

Nehéz volt a fiatalokat bevonni a közösségi életbe – tudtuk meg Bálint Anikótól – de ma már sokan csatlakoztak hozzánk. A HMIK ifjúsági napokat, karácsonyi vásárt, húsvéti tojásírást, bálokat szervez, saját együttest alapítottak HMIK Band néven, a kezdetekben keresztyén énekeket adtak elő, de mára már bővítették a repertoárt, az ifjúsági találkozón szombaton este fél tíztől a Mikes Kelemen Líceumban berendezett Irodalmi kávézóban lépnek fel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!