Köz-Ép-Pont: Legyen folytatása az erdélyi ifjúsági találkozónak!

Köz-Ép-Pont: Legyen folytatása az erdélyi ifjúsági találkozónak!

Share this content.

Sepsiszentgyörgy – Vasárnap délelőtt Tamás-misével ért véget az első alkalommal megszervezett Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó. Az augusztus 1-4. között zajló sepsiszentgyörgyi rendezvényre 16 magyarországi és 19 erdélyi gyülekezetből érkeztek középiskolás és egyetemista fiatalok. Szöveg: Fehér Attila, fotó: Facebook.com

A napi program reggeli áhítattal kezdődött erdélyi és magyarországi lelkészek vezetésével, délelőtt előadáson és fórumon vehettek részt a fiatalok, délután pedig kézműves foglalkozások, sportvetélkedők, városnézés és kulturális programok közül választhattak, esténként pedig a zene és a néptánc kapott főszerepet.

A vasárnapi záróistentiszteleten a liturgiai szolgálatot Zelenák József, a Brassói Egyházmegye esperese, püspökhelyettes és Mesterházy Balázs Szélrózsa-atya, az igehirdetési szolgálatot pedig Kalit Eszter lelkész végezte. 

Kalit Eszter egy olyan kapcsolatra hívta fel a figyelmet, amely értékességünk legfontosabb alapja, ahol nem számít a megfelelés, nem számít a teljesítmény. „Ez a kapcsolat az Isten, a mai délelőtt gondolkozzunk el ezen a kapcsolaton. A keresztségben volt az ígéret, hogy elindultok egy úton és formálódik bennetek egy igazgyöngy. Isten felé vezető út tele van kétellyel és kétségekkel, megpróbáltatásokkal, de a Krisztusba vetett hitet, az igazgyöngyöt vigyétek magatokkal” – szólította meg a résztvevőket a lelkésznő. Kalit Eszter arról is beszélt, hogy néha nem tűnik reálisnak ez a kapcsolat Istennel, de egy mai hasonlattal élve, úgy fogalmazott, ez egy olyan világ, amely itt van és mégsem látható, akárcsak az online, a Facebook világa. „Nem látható, mégis ott kell lenni. Számunkra reális, hogy az Isten is itt van mellettünk, láthatatlanul, de állandóan” – erősítette meg a lelkésznő hozzátéve, ahogy az fb is gyakorlatot igényel, mert csak akkor tudunk magabiztosan mozogni benne, úgy a az igazgyöngy felé is úgy tudunk haladni, ha megtanuljuk a Szentírást használni. „Folyamatosan online kell lenni, figyelni kell Isten szavát” – hangzott el a Tamás-misén.

A záróistentisztelet kiemelkedő pillanata volt az erdélyi slam-poetry mozgalom vezéralakjának, Márkus Andrásnak a konfirmálása Fehér Attila lelkész, kerületi főtanácsos vezetésével. Egy barátság és sok beszélgetés valamint az egyházi nyitottság vezette a kolozsvári evangélikus közösségbe a fiatal slammert. 

A következőkben öt különböző állomáson mutatták be Isten üzenetét, együtt lehetett imádkozni, személyes áldást és / vagy keresztelői emlékeztetőt lehetett kérni, imádságot felírni egy papírra, a mécses meggyújtásával a kimondatlan imádságokat elküldeni Istenhez, majd végig lehetett haladni a meditációs ösvényen. Az útkeresők istentiszteletének nevezett Tamás-mise interaktív elemeivel a részvételre, a bekapcsolódásra buzdította a fiatalokat, de az idősebb híveket is megérintette. Az istentisztelet úrvacsorával zárult.

Ezt követően Hegedűs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese köszöntötte a részvevőket, gratulálva a rendezvény szervezőinek. „Hinnünk kell abban, hogy értékesek vagyunk egyénként és közösségként is, ez tartja meg az erdélyi magyar közösséget” – hangsúlyozta Hegedűs Csilla, kiemelve, hogy a fiatalokra szükség van, mert ők viszik előbbre a közösséget. 

Zelenák József házigazdaként szólt az egybegyűltekhez, akik, mint mondta, „idegenként érkeztetek, de csoda történt és megláttuk, meghallottuk egymást. Isten sose hagy magunkra, építsétek közösségeteket, ismerjétek fel azokat az értékeket, amelyek bennünk vannak és amelyek összetartanak” – ezekkel a szavakkal búcsúzott a sepsiszentgyörgyi lelkészként szolgáló esperes a vendégektől. Koszta István főszervező név szerint mondott köszönetet a támogatóknak, partnereknek, külön megköszönve a lelkes önkéntesek munkáját. Mesterházy Balázs, a Szélrózsa-találkozó atyja a jövő nyáron (2014) sorra kerülő fesztiválra hívta fel a fiatalok figyelmét.

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke csütörtökön este megnyitotta és most ő is zárta be a rendezvényt, előtte azonban megkérdezte a fiatalokat, akarják-e a folytatást. A válasz egyértelmű volt. Igen, legyen folytatása a Köz-Ép-Pont erdélyi lutheránus ifjúsági találkozónak.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!