Közgyűlést tartottak Északon – Püspökhelyettessé választották Cserhátiné Szabó Izabellát

Közgyűlést tartottak Északon – Püspökhelyettessé választották Cserhátiné Szabó Izabellát

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron
Balassagyarmat – Az Északi Egyházkerület 2014. május 9-én pénteken tartotta tavaszi közgyűlését a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség vendéglátásában. A naprendi pontok hosszú sorában, az elnökségek beszámolója után került sor jó néhány tisztség időközi választására. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

Többek között püspökhelyettest kellett választania az egyházkerület legfőbb fórumának. Erre azért volt szükség, mert Krámer Györgynek, országos irodaigazgatóvá választása folytán le kellett mondania egyházi tisztségeiről, így a már nyolcadik éve betöltött püspökhelyettesi szolgálatáról is. A pozícióra három jelölés érkezett a Horváth-Hegyi Olivér által elnökölt jelölő- és szavazatszámláló bizottsághoz. Mivel ketten nem vállalták a jelöltséget, a betöltésére hivatott egyhákerületi közgyűlés egy jelöltről szavazott. Így került megválasztásra Cserhátiné Szabó Izabella fóti lelkész.

A hivatalos eredmény kihirdetését követően Fabiny Tamás püspök beiktatta hivatalába helyettesét. Útraindító igegondolatait az Útmutató napi ószövetségi igéje alapján mondotta: örvendezve fogtok vizet meríteni a szabadulás forrásából. (Ézs 12,3)
Isten áldja Cserhátiné Szabó Izabella szolgálatát!

Egyházi törvényünk a következőképpen szól a püspökhelyettesi szolgálatról (2005. ÉVI IV. TÖRVÉNY AZ EGYHÁZ SZERVEZETÉRŐL ÉS IGAZGATÁSÁRÓL X. fejezet):
95.§ (1) A püspökhelyettes az egyházkerület lelkészei közül választott lelkész.
(2) A püspökhelyettes feladata a püspök helyettesítése és a püspök feladataiban való segítés. A püspökhelyettes felügyeli a jegyzői feladatokat a másodfelügyelővel együtt. Egyéb feladatkörét egyházkerületi szabályrendelet szabályozza.
(3) A püspökhelyettes joga, hogy a feladataihoz szükséges tájékoztatást megkapja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!