A közmédia evangélikus műsorait is kiértékelték a Sajtóbizottság ülésén – Csoma Áron lett az Evangélikus Információs Központ vezetője

A közmédia evangélikus műsorait is kiértékelték a Sajtóbizottság ülésén – Csoma Áron lett az Evangélikus Információs Központ vezetője

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2014. szeptember másodikán ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóbizottsága, amelynek két fontos napirendi pontja volt. Az első szerint öt, arra fekért egyén értékelte a közmédia (MTVA) evangélikus műsorait. A második napirendi pont szerint az evangélikus médiumok képviselőinek bemutatták Csoma Áront, akinek feladata a most felálló Evangélikus Információs Központ szervezeti egységének kialakítása lesz.

A közmédia műsorait egy előre rögzített szempontrendszer alapján kellett értékelniük a felkért személyeknek. Mindannyian igen jónak, változatosnak, témákat behatóan körüljárónak, színvonalasnak, értékeket közvetítőnek ítélték a Magyar Televízió és a Magyar Rádió műsorfolyamában elérhető evangélikus tartalmakat. A hibákat jobbára a kevés zene, a célközönség meghatározhatatlansága, és a fiatalokat, periférián lévőket, keresőket nem igazán megszólító filmek jelentették.

Mint ismeretes 2012-ben, az új Sajtóbizottság célul tűzte ki a Magyarországi Evangélikus Egyház médiumainak átalakítását és integrálását. A 2014. májusában meghozott zsinati határozat szerint a média munkatársait összefogó új szervezeti egység, az Evangélikus Információs Központ 2014. december 31-ig jön létre a Luther Kiadó alatt és addig kell kidolgozni a központ konkrét belső működését.

„Az új vezetővel szemben egyrészről az az elvárás, hogy a médai munkatársait fogja össze, koordinálja a munkatársak feladatait és munkáját, vizsgálja felül a médiamegjelenéseket és elemezze a gazdálkodást” - mondta Fabiny Tamás médiáért felelős püspök Csoma Áron bemutatásakor.

Csoma Áron református lelkészként dolgozik a Tinnye-Piliscsaba Református Egyházközségben. Nős, három gyermek édesapja. A Protestáns Újságírók Szövetségének (PRÚSZ) elnökségi tagja korábban a Magyarországi Református Egyház sajtószóvivőjeként tevékenykedett. Lelkészi munkája mellett jelenleg a Confessio című magazin főszerkesztője.

Felszólalásakor az új vezető elmondta: „Fontos tisztázni első körben azt, hogy az evangélikus egyház mit vár az adott médiumoktól, mi a társadalmi üzenete ezeknek a felületeknek, milyen tartalmakat kell közölni rajtuk, és milyen hatást várunk el az adott felületeken megjelenő hírektől.”

Csoma Áron a helyzet felmérése érdekében, szeretne négyszemközti megbeszéléseket folytatni az egyes médiumok vezetőivel és munkatársaival, akikkel szeptember 5-én közös értekezleten kezdik meg a munkát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!