Kakukktojások Nyíregyházáról – Szmolár Tünde, Eszenyi Gábor, Martinovszky István

Kakukktojások Nyíregyházáról – Szmolár Tünde, Eszenyi Gábor, Martinovszky István

Share this content.

Sopron – Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre Sopronban az evangélikus gimnáziumok országos kórustalálkozója. Azoknak a tanároknak és diákoknak az összejövetele ez, akiknek az életében meghatározó szerepet tölt be az éneklés, a kórusmuzsika, a közös zenélés közösségteremtő ereje. Megszólítottuk a kórusok vezetőit, meséljenek nekünk élményeikről, tapasztalataikról. Szöveg: Ittzés Szilvia, fotók: Mészáros Ildikó, Szabó Dániel, Muntag András

NYÍREGYHÁZA

Luther Márton Kollégium

Szmolár Tünde, kollégiumi nevelőtanár

„Mi vagyunk itt a kakukktojás, a kuriózum, mert nem egy gimnázium kórusa vagyunk, hanem egy kollégiumé. A nyíregyházi Luther Márton Kollégium diákjait hoztuk, akik persze zömében a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumból jöttek, de nem mindenki. A kollégiumigazgató, Martinovszky István elszánt zenész és egyházzenész, igyekszik a jó zenészeket maga köré gyűjteni. Ő vezette be a kötelező egyházzenét, ami hétfő esténként heti kétszer félórát jelent. Az első félórában ő tanítja a korálokat, a második félórában én tanítok ifjúsági énekeket. Ami éneket ilyenkor megtanulunk, azt énekeljük a rákövetkező csütörtökön, a kollégiumi áhítaton.”

Eszenyi Gábor, karvezető

„Itt jövök be én, mert az énektanulás után ott lehet még maradni énekkarra. Ez már nem kötelező, de szerencsére sokan ott maradnak. Persze könnyebb lenne, ha mindig ugyanazok maradnának, de így is lelkesítő a munka – még ha nem is tudunk felmutatni különösebben bonyolult műveket.  
Én nem énektanár vagyok, hanem a nyíregyházi zeneiskolában tanítok, és egy alapítványi iskolában van kórusom, valamint a rákbetegek kórusát vezetem a városban. A kollégiumigazgató hívott, nagyon szerette volna, hogy legyen a kollégiumnak énekkara, így lett.”

Martinovszky István, kollégiumigazgató

„Eredetileg mérnökember vagyok, de lélekben mindig is zenész voltam. Amatőr szinten, de rendszeresen klarinétozom – most is fogok a műsorban. A hangszert magammal viszem mindenhova. A népzene a mindenem. Most is vittünk műsort mindkét egyházi népzenei találkozóra, a MEGiNT-re és a szárszóira is. Az egyikre én vittem egy csapat gyereket, a másikra Szmolár Tünde nevelőtanár, mivel a két program ugyanarra a hétvégére esett (ami, megjegyzem, nem volt túl szerencsés szervezés). De mi győztük, olyan cigánynóta- és népdalcsokrokat állítottunk össze, hogy csak ámultak! 
Minket a szívünk hoz ide, egy ilyen találkozóra, nem a profizmusunk. Nekünk nem való a gyorstanulási verseny, ennek ellenére kiállunk, persze, még a tanárok is, jómagam is. Mint mindenkit, bennünket is a közös zenélés, az ének és a muzsika öröme hajt. Az esti zárószámunk a gálán  egy kis Mexikó, hangszerekkel, énekkel, tánccal – igazán remekül sikerült! Ollé!”

Műsor:

  • J. Haydn: Szép nyári reggel (fordította Nádas Katalin)
  • Jesu, Rex admirabilis (Kerényi György)
  • La cucaracha – mexikói népdal

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!