Kereszt fogantyú nélkül – Fabiny Tamás kötetének bemutatóján jártunk

Kereszt fogantyú nélkül – Fabiny Tamás kötetének bemutatóján jártunk

Share this content.

Budapest – Társadalmi, bibliai és közéleti kérdések nemcsak a szószéken, hanem a Magyar Rádión – a Lélektől lélekig rovat keretében – immáron több éve hallhatóak Fabiny Tamás evangélikus püspöktől. Most, a nagy sikerű rádiós sorozat eddigi adásaiból jelentetett meg a Luther Kiadó egy válogatást, melyben az evangélikus püspök biblikus alapú, de a „hétköznapi ember” számára is érthető írásait tartalmazza. Szöveg és fotó: Galambos Ádám, videó: Győri András Timótheus

A 2013. december 2-án a Luther Kiadó által bemutatott Kereszt fogantyú nélkül című, CD mellékletet is tartalmazó kis zsebkötetet olvasva azt is mondhatnánk: egy olyan könyvet vehetünk kézbe, mely Fabiny Tamás tolla által betekintést nyújt a mindennapi keresztény gondolkodás világába. Azaz ez a kötet kifejezi, hogy attól, hogy valaki hívő még nem kell, hogy elvonuljon a világtól. Sőt! Épp hogy ellenkezőleg! Belehelyezkedve a minket körülvevő kérdésekbe érthetjük meg a mindennapi események mögött meghúzódó valódi tartalmat, esetenként csodát.

Így lehetséges az, hogy a püspök tollából nemcsak biblikus igemagyarázatok, hanem az EU elnökség kérdésén túl a hajléktalanság, vagy egy családi kirándulás ugyanúgy szót kap. A kötet – mely az Ajtórésnyi zsoltár folytatásának is tekinthető – már megjelenésében is hordozza azt a frissességet, mely jelzi, hogy holisztikusan is lehet a mindennapokban élni. A belső megjelenés is korunknak szól. Kortárs művészek, így a CD mellékletben szereplő Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zenész játékán túl Aknay János, Fehér László és Konok Tamás Kossuth-díjas festőművészek csatlakoztak a kötethez. Így a szöveg, beszéd, zene és képek egységében találkozhatunk a tartalommal.

Utóbbiról a kötet ünnepélyes bemutatóján Jónás István, a Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatója így fogalmazott: „Olyan jelenségekről olvashatunk a kötetben, melyek bár hétköznapinak tűnnek, mégsem hallunk róluk eleget. Fabiny Tamás ugyanis nemcsak élményt nyújt, hanem bibliai megfejtéseket is kínál életünk számos kérdésére. Manapság az okos-telefonban bízunk, mert megmutatja, hogy hol vagyunk, vagy utol tudjuk érni postafiókunkat. Számomra ez a könyv egy új helymeghatározó. Egy olyan iránytű, ami saját irányomat, utamat mutatja. Az immáron nyolcvannyolc éves Magyar Rádió történetében mindig voltak olyan szereplők – írók, költők, tudósok és egyházi személyek –, akik pár percben olyan hatást tudtak kifejteni, ami másoknak egy életen át sem sikerül. Fabiny Tamás evangélikus püspök sorozata a rádió meghatározó lelki iránytűjének számít.”

A Dresch Mihály zenéjével kísért kötetbemutatón Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök beszédében kitért arra, hogy amíg a televíziónál lehetőség van a képi világ izgalmas hatásaival a tartalom esetleges hiányát elfedni, addig a rádiónál a hallgató egyből rájön – és elkapcsol – ha üres beszédet hall. „Szószéken lehetőségünk van arra, hogy egy hosszabb, akár húsz perces igehirdetés elejét a bemelegedésre használjuk fel. Fabiny Tamás jelen kötetben szereplő műfajánál azonban a három-négy perc nem teszi lehetővé a mellébeszélést. És püspöktársam nem is teszi ezt. Amit ugyanis olvashatunk – vagy a CD-n hallhatunk – nem más, mint precízen és tömören megfogalmazott gyógyító szó” – fogalmazott Gáncs Péter. Az elnök-püspök Pilinszky Jánost idézve utalt arra is, hogy „ha valaki az Isten fényéből látja a világot, akkor mindig van számára valami, amit fel tud idézni ahhoz, hogy ne összeroppanjon, hanem a megnyugvás vegye őt körül. Ezzel találkozhatunk a Kereszt fogantyú nélkül című kötet olvasásánál is.”

Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója köszöntő szavait követően Fabiny Tamás evangélikus püspök, a kötet szerzője fejezte ki köszönetét családjának, munkatársainak, a kiadónak és a rádiónak, hogy létrejöhetett ez a sorozat és ez a kötet. „A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának lelki útravalóit nemcsak én, hanem Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Szabó István református püspök és Róna Tamás rabbi is tartja. Biztatom őket, hogy a most megjelenő kötet egy sorozat kezdete legyen, mely kiegészül az ő gondolataikkal is” – fogalmazott Fabiny Tamás.

A kötetet lapozgatva elmondhatjuk, hogy iránytűt kaptunk a kezünkbe. Olyan zsebkönyvet, mely megmutatja: keresztényként élni nem más, mint a világgal törődve, hitünkből lélegezve megélni életünk és környezetünk lehetőségeit. Mindezt pedig nem a templom falai közé hermetikusan elzárva, hanem a hétköznapi világban járva lehet. Valahogy úgy, ahogy egy püspök is teszi... Ezért is lehet az, hogy ez a kötet hívőknek és nem hívőknek, liberálisoknak és konzervatívoknak egyaránt izgalmas, elmélyedésre alkalmat kínáló kiadvány. Hiszen megmutatja azt, hogy magasztos szavak nélkül, szinte hétköznapi fogalmazással hogyan lehet egy, a pártpolitika és a múló dolgok fölötti normához ragaszkodva, mégis – vagy ezáltal –, szabadon gondolkodva élni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!