Keresztyénség és zsidóság – Templom és zsinagóga – Nemzetközi konferencia zajlott egy elzászi kastélyban

Keresztyénség és zsidóság – Templom és zsinagóga – Nemzetközi konferencia zajlott egy elzászi kastélyban

Share this content.

Szöveg és fotó: Vető István
Liebfrauenberg – Az erlangeni székhelyű Luther Márton Szövetség (Martin Luther Bund) évről-évre konferenciát szervez tagegyházai részére aktuális témák felvetésével, hogy a résztvevők megoszthassák véleményüket egymással, és gazdagodjanak az előadások, hozzászólások sokszínűségéből. Ebben az évben különleges helyszínt választottak: Észak-Elzász csücskében egy Château du Liebfrauenbeg nevű kastély adott otthont a tanácskozásnak. Az épületet egyébként „Haus der Kirche” névre keresztelték, amit magyarra nehéz lenne lefordítani…

Az idei találkozás különlegessége, hogy Moldova evangélikus gyülekezetét is képviselte egy lelkész-házaspár. Nyugat-Európa kisebbségi evangélikusságát jelenítették meg a holland és elzászi meghívottak. Számomra rendkívüli élményt jelentett egy asztalnál ülni magyar kollégákkal, akik a szomszédos országok területéről érkeztek: Erdélyből, Szlovákiából és Ausztriából.

A konferencia egyik vezetője is közülük való: dr. Fónyad Pál az ausztriai magyar gyülekezet lelkésze. A tanácskozás házigazdája a Martin Luther Bund főtitkára, dr. Rainer Stahl volt.

Az előadások teológiai oldalról vetették fel a zsidóság és a keresztyénség kapcsolatának kérdését a két kultúra kialakulásától Luther értelmezésén át napjaink aktuális gyakorlatáig. Bibliatanulmányok alapozták meg a beszélgetéseket, majd a különböző országok különböző felekezeteinek tudósai mutattak rá a történelem folyamán kialakult problémákra, illetve a jövőbeli lehetőségekre. Érdekes színfoltja volt a konferenciának a zsidó gyökerekkel rendelkező dr. Susanne Plietzsch salzburgi egyetemi professzor „Út a keresztyénségtől a zsidóságig napjainkban” című előadása, amely élénk vitát is kiváltott.

A Magyarországi Evangélikus Egyház hangját dr. Jutta Hausmann, Hittudományi Egyetemünk ószövetségi professzora szólaltatta meg. Szlovákiából dr. Juraj Bándy professzor érkezett, aki könnyed, hangulatos előadásmódjáról már hazánkban is közismert.

Az utolsó estén terített asztalok köré ültünk, és megismerkedtünk a moldovai evangélikus gyülekezet szórványhelyzetével. Örömmel hallottuk, hogy hamarosan önálló egyházzá szerveződik maroknyi közösségük. A konferencia ünnepi istentiszteletének offertóriumát is nekik gyűjtöttük. Beszámoló hangzott el még a hollandiai evangélikusok nehéz helyzetéről. Aggódva gondolunk most rájuk, mert jövőjük a napokban meghozott fontos döntéseken fog múlni.

Dr. Rainer Stahl főtitkár hangsúlyozta, hogy e konferenciák elsődleges célja a kisebbségben élő egyházak megismerése, felkarolása, megsegítése. A Martin Luther Bund ennek a felelősségteljes küldetésnek a tudatában végzi szolgálatát – többek között a mi egyházunk javára is. Örülök, hogy munkájukba most én is belepillanthattam.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!