Kicsi a szolidaritás az európai államok között? – A bevándorlás a Kirchentag egyik fő témája

Kicsi a szolidaritás az európai államok között? – A bevándorlás a Kirchentag egyik fő témája

Share this content.

Szöveg: Phil Beng, fordítás: Czenthe Anna, fotó: kirchentag.de
Stuttgart – „Senki se jókedvéből hagyja el a hazáját” – mondta Maya Alkechen, a szíriai kétgyermekes anya, aki a Kirchentag pódiumbeszélgetésén többek között Gerd Müller német fejlesztési miniszterrel ült egy asztalhoz, hogy a menekültkérdésről beszélgessenek.

A német fejlesztési miniszter minden EU-s tagállamra érvényes standardokat követel

„A dél-európai országokban lévő rossz ellátási körülmények miatt Németországba jönnek tovább a menekültek” – mondta Gerd Müller német fejlesztési miniszter csütörtökön, a Német Protestáns Egyházi Napokon. Szerinte minden Európai Uniós tagállamban egyforma feltételeket kell teremteni és kvótaszabályzást kell bevezetni. A Németországba érkező menekültek szerint a németországi menekültszállások állapotán is van még mit javítani.

Gerd Müller német fejlesztési miniszter (CSU – bajor keresztényszociális unió) szerint az EU-n belül egységes bánásmódra van szükség a menekültekkel szemben. A stuttgarti Kirchentagon a migráció témáját körüljáró pódiumbeszélgetés-sorozat csütörtöki nyitó rendezvényén Müller kritizálta a dél-európai országokban élő menekültek számára biztosított körülményeket. Olaszországban például egyes menekültek nem kapnak megfelelő támogatást a hivataloktól – és ezért tovább utaznak Németországba. A Földközi-tenger felől érkező menekültek különböző színvonalú szálláskörülményeire hivatkozva Müller minden EU-tagállamtól ezt kéri: „Szükség van arra, hogy ezeket az embereket egyforma standardok szerint lássuk el.”

A szíriai és eritreai menekültekkel, valamint a PRO ASYL emberi jogi szervezet és az ENSZ képviselőivel folytatott párbeszéd során a fejlesztési miniszter arra is kitért, hogy szükség van a 28 EU-s tagállam közötti igazságos menekültkvótákra. Szerinte, míg más államok sokkal kevésbé tesznek segítőkészségről tanúságot, addig Németország mindent megtesz azért, hogy stabilizálja a helyzetet. Németország 2015-ben előreláthatólag 400 000 menekültjogért folyamodót fog felvenni.

Ellentétes tapasztalatok

A jelenlevő menekültek kritizálták a miniszter által pozitívan bemutatott németországi menekültszállások állapotát, szerintük a szállásokon elégtelen feltételek uralkodnak. Az eritreai Petros Amaniel Habte azt panaszolta, hogy a 18 év feletti, menekültjogot nem kapott emberek nehezen férnek hozzá a német nyelvi kurzusokhoz. Ő maga csak az egyházi menekültfelvételnek köszönhetően kerülhette el, hogy Magyarországra helyezzék át.

Maya Alkechen, a szíriai kétgyermekes anya, aki családjával a Földközi-tengeren keresztül érkezett Európába, azt vetette a német kormány szemére, hogy legalább négy éve előre láthatta, hogy mennyi szíriai menekült várható Európába. Mégsem tették meg a szükséges előkészületeket, és a szállások állandóan túltelítettek. „Senki se jókedvéből hagyja el a hazáját” – mondta.

Vincent Cochetel, az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR Európai Irodájának vezetője szintén a menekültek egységes elosztását és ellátását szorgalmazza. „Ebben a kérdésben túl kicsi a szolidaritás az európai államok között” – mondta, és azt javasolta, hogy érdemes lenne megfontolni az EU gazdaságpolitikájából ismert szankciós mechanizmus kiterjesztését a bevándorlási politika területére is.

A bevándorlás a június 7-ig tartó stuttgarti Német Protestáns Egyházi Napok egyik központi témája.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!