Kirchentag 2013: Az Egyházak Világtanácsának főtitkára az egyházak szerepét hansúlyozta

Kirchentag 2013: Az Egyházak Világtanácsának főtitkára az egyházak szerepét hansúlyozta

Share this content.

Hamburg – Az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit a németországi Kirchentagon egy pódiumbeszélgetésen vett részt, amelynek során hangsúlyozta, hogy az egyházaknak vezető szerepük van abban, hogy az igazságosságot és a környezetbarát életmódot megvalósítsák szerte a világon. Forrás: oikoumene.org, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Lehetséges a változás  magyarázta Tveit  Isten munkálkodik és bennünket is arra hív, hogy felálljunk és együtt dolgozzunk, együtt mozduljunk, együtt tegyünk valamit.” Az Egyházak Világtanácsának előttünk álló nagygyűlése 2013. október 30. és november 8. között lesz a Koreai Busanban és Az élet Ura Isten, aki utat mutat nekünk az igazságosság és a béke irányába mottó alapján tartják meg és a békéről, az igazságosságról és az ökológiai változásokról lesz szó.

A főtitkár szerint az egyházak elöljárhatnának korunk változásaiban, s „nem csak azért, mert mi jobban tudjuk, mit kell tenni, hanem azért is, mert az EVT 345 tagegyháza immáron 40 éve a békéért, az igazságosságért és a teremtett világ védelmééért küzdenek” – magyarázta Tveit 2013. május 2-án a hambugi városháztéren tartott pódiumbeszélgetés során.

Bizonyos országokban, így Németországban és Norvégiában is az ökológiai változások a megvitatás stádiumából a megvalósulás felé vezet,s megváltoztatja az emberek mindennapjait. De a világ számos részén még várják az emberek a változásokat – tette hozzá Tveit.

A főtitkár beszámolt országa geyik zsinati üléséről is, amelynek során a résztvevők azt kérték a norvég kormánytól, hogy változtasson olaj-politikáján. Tuvalu (Csendes-óceán déli része) lakosságát például a klímaváltozás miatt az egyrenövekvő tengerszint fenyegeti.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!