Kirchentag 2013: Előadások, Margot Käßmann, Nikolaus Schneider, Angela Merkel és Nina Hagen

Kirchentag 2013: Előadások, Margot Käßmann, Nikolaus Schneider, Angela Merkel és Nina Hagen

Share this content.

Hamburg – A Kirchentag az átláthatatlanul sok érdekes előadásról is szól. A pódiumbeszélgetések atmoszféráját próbáljuk visszaadni képeinkkel. És persze van benne kicsi Hamburg is. A harmadik napon. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Május 3-án délelőtt Margot Käßmann, korábbi hannoveri német püspökasszonnyal, az EKD egykori vezetőjével beszélgettünk. Ő jelenleg a reformáció 500. évfordulójára való előkészületek nagyköveteként tevékenykedik Berlinben. Kameránk előtt megkérdeztük őt az előkészületekről, a Reformáció és tolerancia évéről, annak német társadalmi hatásáról, az ökumené helyzetéről és még számos érdekes témáról.

Az MTI tudósítójának összefoglalóját itt olvashatják erről:

Reformáció jubileumi év nagykövete: a felekezetközi párbeszéd mélyítésére is alkalmas lehet az ünnep

Hamburg - A felekezetek közötti párbeszéd mélyítésére, az egymás mellett élés elfogadására, a vallási türelem gyakorlására is alkalmas lehet a reformáció kezdetének 500 éves évfordulója - mondta Margot Käßmann, a 2017-ben a reformáció 500 éves jubileumát ünneplő emlékév nagykövete pénteken Hamburgban az MTI-nek adott interjújában.

Elmondta, feladataihoz tartozik, hogy a jubileumi év kapcsán más egyházakkal tartsa a kapcsolatot, és világszerte ismertté tegye, hogy a reformáció elindulásának 500 éves jubileuma lesz 2017-ben.
Margot Käßmann - aki korábban hannoveri evangélikus püspök és a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának elnöke volt - kiemelte: Ferenc pápa szimpatikus megnyilvánulásokat tett megválasztása óta, de az ökumenikus mozgalomról még nem nyilatkozott. Úgy vélte, a kiengesztelődés szép példája lenne, ha a katolikusokkal együtt tudnának emlékezni a reformáció kezdetére. Megoldandó teológiai problémának nevezte, hogy a szertartások keretében az úrvacsorát a katolikusok és a protestánsok együtt vehessék magukhoz, erre - mint mondta - az evangélikus egyházban már most lehetőség van.
Közölte: 2017-ben Wittenbergben, a reformáció szülővárosában protestáns világkiállítást rendeznek, ahol a különböző országokban kisebbségben élő egyházak is bemutatkozhatnak, így a kelet-európaiak vagy a franciaországiak is.
Käßmann beszámolt arról, hogy a 2017-es jubileumi évre való felkészülés jegyében már most tematikus éveket rendeznek. Tavaly volt a reformáció és a zene tematikus esztendeje, gyülekezeti kórusok jártak egymáshoz vallásos dalokat énekelni, idén pedig a reformáció és a tolerancia évét tartják.
Idei rendezvényeiken a reformációt elindító Luther Márton és a zsidóság kapcsolatát vizsgálják, ennek kapcsán pedig a reformáció árnyoldalairól, az antiszemitizmusról is beszélni kell. Nagyon fontos feldolgozni a reformáció történetét ebből a szempontból is Németországban, ugyanakkor a más vallásúakkal, így az iszlám követőivel is párbeszédet kell folytatni - hangsúlyozta Käßmann. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felvetett témák az egész társadalom számára tudatformálóak és ismeretátadóak lesznek.
A 2017-es jubileumi év nagykövete emlékeztetett arra is, hogy a reformátorok korabeli erőszakos cselekedeteiről sem szabad megfeledkezni, ami egyebek mellett a XVI. századi német parasztháború során mutatkozott meg.
Rámutatott: a kereszténységnek szóvá kell tennie, hogy miközben Németország a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre, a közéletben sokan panaszkodnak, hogy nincs teljes béke a világon.
Käßmann örömének adott hangot, amikor megtudta, hogy Magyarországon 12 részes animációs film készül Luther Márton életéről, amely feldolgozza a reformátor hitre jutását, küzdelmeit és gondolatvilágát.

Előadások a nap folyamán

Tömegek kígyóztak a B5-ös csarnokfelé, ahol a nap egyik kiemelt pódiumbeszélgetése kezdődött. És látta, hogy mindez jó volt - Mennyit ér a teremtés a globalizált világban címmel Angela Merkel kancellár asszony és Helen Clark, az ENSZ fejlesztési programjénak vezetője beszélgettek a teremtésvédelemről, gazdaságról és fenntartható fejlődésről. A Német Protestáns Egyházi Napok elnökségéből Uwe Schneidewind moderálta a beszélgetést.
Voltunk ezután a Mennyi hit lehetséges című fórumbeszélgetésen, ahol Margot Käßmann, Milad Karimi, Angela Krumpen beszélgettek a spiriluális és vallási nevelés kérdéséről, aztán átfutottunk egy gazdasági fórumra, ahol többek között Nikolaus Schneider EKD elnök beszélgetett gazdasági szakemberekkel (Olaf Scholz Hamburg vezető polgármestere, Birger Priddat gazdálkodó, filozófusés író, Andreas Barner Boehringeni Ingelheim vezetője, Malu Dreyer LdL mainzi miniszerelnökasszony, Michael Sommer a német szakszervezetek szövetségének elnöke, Guy Ryder International Labour Organisation (ILO) főtitkára), a téma címe Arbeits@welten volt, az egyház és a szakszervezetek a munka és társadalom jövőjéről dilemmáztak. 
 
Az udvaron eközben Nina Hagen énekesnő, szövegíró tett bizonyságot Krisztus-hitéről:

A nap végén pedig megszereztük Fabiny Tamás püspök fotóit is:

Ezek pedig az evangelikus.hu tudósítójának, Horváth-Bolla Zsuzsannának a képei:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!