Kirchentag 2013: Könnyített istentisztelet prominens személyiségekkel

Kirchentag 2013: Könnyített istentisztelet prominens személyiségekkel

Share this content.

Hamburg – 2013. május elsején az észak-német város négy pontján istentiszteletekkel indult a Kirchentag. Az evangelikus.hu a Strandkai-on könnyített nyelven folyó istentiszteleten vett részt, ahol a hamburgi püspökasszony, Kirsten Fehrs prédikált. Utána Joachim Gauck korábbi evangélikus lelkész, jelenlegi német államfő nyitotta meg a 34. Német Egyházi Napokat. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus

2013. május elseje és negyedike között Hamburgadott otthont a 34. Németországi Protestáns Egyházi Napoknak. Az elsőnapon négy óriásszínpadon (a Fischmarkton, a Reeperbahn mellett, a városháza főterén és a Strandkaion) istentiszteleteket tartottak. Az evangelikus.hu a könnyített nyelvű istentiszteleten vett részt, amelyen Kirsten Fehrs, hamburgi püspökasszony prédikált. A püspökasszony a mennyie mannáról szóló igét fejtette ki, kitérve a Kirchentag mottójára, az Amennyire szükséged van - 2 Mózes 16,18 versében szereplő - igére. Elmondta, hogy Izrael népe nméltatlankodott, hogy nem volt mit ennie. Isten azonban ételt adott nekik. A püspökasszony hangsúlyozta, hogy Isten ma is gondoskodik a rászorultakról, még ott is szerte a világon, ahol üldözik a keresztényeket, mint például Észak-Koreában és Szíriában. Ez pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az embernek nincs is fogalma arról, mennyire hatalmas a Teremtő, aki „lelket és szeretetet ad” az embernek.

A püspök szólt arról is, hogy a társadalmi igazságtalanság, a tudatlanság és az ínség pusztít egyebek mellett Bangladesben, Indiában és Afrikában, de minden 50. gyermek szükséget szenved Hamburgban, "ebben a gazdag városban" is. Őket úgy is lehet segíteni, hogy fel kell szólalni az emberekben lévő lelki ridegség ellen - fűzte hozzá. 

Az istentisztelet érdekessége volt egy több méter magas bábu, amellyel beszélgetve fejtette ki a püspökasszony gondolatait a duundu (azaz a teéste) névre keresztelt figura a mellettünk élő másik embert szimbolizálta, akihez oda kell fordulnunk, aki bár más, mint mi, mégis hasonlít ránk.

Az istentisztelet adományait az indiai Orissában lévő Jeypore Lutheránus Egyház ifjúsági munkájának támogatására gyűjtötték.
A püspökasszony után többek között Joachim Gauck német államfő mondott köszöntő beszédet. Az egykori német evangélikus lelkész örült annak, hogy ezt az igei mottót választották a Kirchentag szervezői, mert véleménye szeirnt ez nagyszerű módon fogalmazza meg azt, hogy a ma emberének is rá kellene hagyatkoznia Isten kegyelmére. Hozzátette: arra emlékeztet ez az idézet, hogy az embereknek a modern világban fel kell mérniük, mely anyagi javakra van feltétlenül szükségük, és melyek azok, amelyek már feleslegesek számukra. Az üdvösséget elhozó Krisztusra, Isten ajándékára azonban mindenféleképpen szüksége van az emberiségnek, mert tőle kapnak erőt a benne hívők a felgyorsult mindennapi élethez. Gauck rámutatott: az ember által birtokolt tulajdonért hálát kell adni Istennek, attól függetlenül, hogy azért az egyes emberek is megdolgoztak.

A szerdai nyitónapon ezután a találkozások estéjét tartották az egész belváros területén, amelynek keretében az Elba partján és járművek elől erre az időszakra lezárt belvárosi részben ismerkedésre, közös agapéra, azaz szeretetvendégségre, majd pedig az alkonyat beálltával gyertyagyújtásra is sor került, a hívek összetartozásának jelképeként. Hamburgban az egyházi ifjúsági csoportok kórusai zenéltek városszerte, illetve több zenekar adott elő vallásos számokat pop, jazz, blues és dixieland stílusban.
Fontos tudni, hogy az idei vendéglátó, a Észak-Németországi Evangélikus Egyház három egyháztestből egyesült tavaly Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Hamburg tartományi egyházaiból. A német protestáns egyházi gyűlést 1953, 1981 és 1995 után negyedszer tartják Hamburgban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!