Kirchentag 2015: Ötödik napunk – Záró istentisztelet

Kirchentag 2015: Ötödik napunk – Záró istentisztelet

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Stuttgart – A stuttgarti Cannstatter Wasen területén úrvacsorás istentisztelettel zárult a 35. Német Evangélikus Egyházi Napok (Kirchentag) utolsó napja. Információink szerint a Neckar folyó partján mintegy 95.000 ember imádkozott és énekelt együtt.

A Kirchentag elnöke, Andreas Barner búcsúszavaiban az egyházi napok idei mottójában („Hogy bölcs szívhez jussunk” – Luther Márton fordításában: „Hogy okosak legyünk”) szereplő „mi”-t, azaz a többesszám első személyű személyes névmást állította a középpontba és köszönettét fejezte ki azoknak, akik ezekben az elmúlt napokban akár segítőként, akár résztvevőként szerepeltek az események forgatagában.Köszönet illeti azokat, akik egy barátságos szóval, egy mosollyal, egy segítő tettel a Kirchentagot csodálatosan toleráns és értékekkel teli atmoszférájú rendezvénnyé tették” – mondta, majd hozzátette, hogy „a szeretettel szemben nem lehet a keresztényeknek menniük.”

Az alkalmon Nora Steen lelkésznő hirdette Isten igéjét az 1Kir 3,5-6 ige alapján és a békét, valamint a menekültek kérdését állította a középpontba. „Salamon álma az odafigyelő szívről példát mutat számunkra arra, hogy a békesség realizálható, hiszen mindig kicsiben kezdődik el. Nem csak a G7 csúcstalálkozó politikusai, hanem mi mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy a világon helyreálljon a béke” – hangsúlyozta az igehirdető, majd hozzátette, hogy az Isten békességébe vetett bizalom „nem csak valamiféle szociálromantika, hanem az ő békessége az, amely körülöleli az egész világot”.

A Német Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Alois Glück, mindezek után meghívta a résztvevőket a 100. Német Katolikus Napokra, amelyet 2016-ban május 25. és 29. között Lipcsében tartanak.

A berlini tartományi püspök, Markus Dröge és a következő Kirchentag elnökasszonya, Christina Aus der Au ezután ismertették a 2017-es nyári ünnepségeket. Németországban összesen hét egyházi napot fognak tartani, egyfajta „roadshow” lesz ez. 

2017 május 24. és 28. között Berlinben lesz a 36. Német Evangélikus Egyházi Napok, majd számos helyszínen, így Dessau-Rosslau, Erfurt, Halle-Eisleben, Jena-Weimar, Lipcse és Magdeburg városaiban tartanak majd rendezvényeket. A reformációra emlékező ünnepi istentisztelet lesz május 28-án Wittenbergben - erről Siegfried Kasparick, Joachim Liebig és Jochen Bohl beszéltek az istentisztelet végén.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!