A Kirchentag arcai: A főtitkárasszony, Ellen Überschär

A Kirchentag arcai: A főtitkárasszony, Ellen Überschär

Share this content.

Forrás: Stuttgarter Zeitung, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Stuttgart – Ellen Überschär koordinálja már évek óta a Kirchentagot, az elmúlt pár nap számára meglehetősen zsúfolt volt. A Stuttgarter Zeitung bemutatta személyét az olvasóknak.

A Kirchentag záró istentisztelete után Ellen Überschär végre fellélegezhetett, hiszen este a segítőknek hatalmas ünnepséget rendeztek, amelyben köszönetet mondtak munkájukért és lezárták az alkalmat. Ezután még pár napig Stuttgartban marad, hogy az utolsó simításokat is elvégezzék a rendezvény után és kicsit pihenjen is.

A vékony, magas teológusasszonynak minden protestáns találkozó után szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy újra minden a normál kerékvágásba kerüljön nála. A Kirchentagot megelőző napokban maga is beállt az önkéntesek közé, hogy a táborban segítsen a sátrak felállításánál, a pakolásnál és a papírszékek hajtogatásánál.

„Ilyen aktivitásokkal felesleges energiáimat is le tudom kötni” – magyarázta az 1967-ben Kelet-Berlinben született lelkésznő, aki immáron kilenc éve a nagy rendezvény főtitkárasszonya. Mint ismeretes a Kirchentagokat kétévente rendezik meg Németországban az ottani protestáns egyház szervezésében. Überschär szerepe ebben olyan, mint egy kancelláriaminiszteré, vallja maga is és ezzel még szerényen is nyilatkozik feladatai nagyságáról. Ő ugyanis nem csak a központot koordinálja, hanem talkshowkon, rádiókban és tévéadásokban, valamint a helyi nyilvános életben is népszerűsíti a Kirchentagot. 25 állandó munkatárs segíti őt a fuldai főhadiszálláson, ahol már elkezdték előkészíteni a 2017-es, 2019-es és a 2021-es rendezvényeket is!

Ez a szerep azonban tökéletesen jó áll az egy kislányt nevelő édesanyának, akit saját elmondása szerint rendkívüli módon befolyásolt életének azon időszaka, amelyet még a szocializmusban töltött el. Egy liberális-keresztény családban nőtt fel. Apukája – mérnökként – nem lépett be a pártba. Ezért aztán lányát nem vették fel a vágyott fogorvosi egyetemre. Így egy erőműben adatfeldolgozó lett és csak később felvételizett a teológiára. Ebből az időből származik az a véleménye is, hogy a hitnek és a politikának kéz a kézben kell járniuk. „A béke, az igazságosság és a teremtett világ védelme, valamint az NDK polgárjogi mozgalmai természetes módon hozzátartoznak az életemhez. Ezek fiatal korom számomra meghatározó koordinátái voltak” – mondja. Nem csoda hát, hogy továbbra is szenvedélyességgel végzi a hivatásával együtt járó egyházi és társadalmi szerepvállalást.

Korábbi elődjei, köztük Margot Käßmann is, igen gyorsan szereztek főtitkári tisztségük után belső egyházi magasrangú állásokat. Az intelligens Überschär is egyike a német protestánsok nagy női vezető tartalékainak. 2013-ban Rheinlandban indult az elnök-püspöki székért, de megelőzte férfi vetélytársa. De ez valószínű nem sokáig lesz így. Überschär mindenesetre kész arra, hogy további felelős szerepeket töltsön be.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!