Koreai keresztyének felhívással fordultak a nyilvánossághoz

Koreai keresztyének felhívással fordultak a nyilvánossághoz

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, Külügyi Iroda, fordította: Murányi Bálint, fotó: AFP / NORTH KOREAN TV / YONHAP
Szöul – A Koreai Egyházak Ökumenikus Tanácsa (NCCK) a Magyarországi Református Egyházhoz is eljuttatta felhívását és állásfoglalását, amelyben az észak-koreai rakétaprogram és az arra adott válaszlépések okozta feszültségekről tájékoztat. A koreai reformátusok diplomáciai megoldást sürgetnek.

A Koreai-félszigeten felerősödött a félelem és a feszültség, miután február 7-én Észak-Korea kilőtte a Kwangmyongsung-4 nevű szatellitjét. A történtekre válaszként Dél-Korea és az Egyesült Államok úgy döntött, hogy THAAD típusú rakétavédelmi rendszert telepít Koreába. Egy alapjaiban meglepő, nem várt lépésként, Dél-Korea úgy döntött, hogy bezárja az északi szomszédjával közösen üzemeltetett kaeszongi ipari parkot, „a dél és észak közötti utolsó kapcsolatot”. Továbbá a kormánypárt, a Saenuri, terrorellenes törvény elfogadására készül, amellyel nyilvánvalóan korlátozni fogja az emberek szabadságát és az emberi jogokat. A Koreai Egyházak Ökumenikus Tanácsa (NCCK) nyilatkozatban ítélte el a fejleményeket.

Az NCCK február 8-i nyilatkozata az észak-koreai Kwangmyongsong-4 kilövése kapcsán:

A Koreai Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a Megbékélés és Újraegyesítés Bizottsága súlyos aggodalmának ad hangot amiatt, hogy Észak-Korea február 7-én kilőtte a Kwangmyongsong-4 nevű szatellitet, amely tovább élezi a szuperhatalmak közötti koreai fegyverkezési versenyt, és adott esetben az észak-kelet-ázsiai térség békéjét és a stabilitását fenyegeti. Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt is, hogy a jelenlegi helyzet Dél-Koreát és az Egyesült Államokat arra a döntésre késztetheti, hogy elindítsák a hadszíntéri, nagy magasságú területvédelmet szolgáló (THAAD) védelmi rendszer telepítését a Koreai-félszigeten, és létrehozzák a Dél-Korea, az USA és Japán egységes rakétavédelmi rendszerét, válaszul az északiak által pályára állított műhold kilövésére.

1. Ellenezzük a THAAD-rendszer telepítését a Koreai-félszigetre.

A THAAD telepítése csak növelné az esetleges katonai konfliktus és összecsapás esélyét a Koreai-félszigeten és az észak-kelet-ázsiai térség egészében. Oroszország és Kína határozottan ellenzi a THAAD telepítését és a dél-koreai-japán-amerikai közös rakétavédelmi rendszer esetleges létrejöttét. A THAAD telepítése súlyosbítja a hidegháborús helyzetet a Dél Korea–Japán–Egyesült Államok koalíció, valamint Oroszország és Kína párosa között.  Ezzel együtt háborúba sodorhatja az egész régiót. A koreai háború fájdalmas tapasztalatai megtanítottak arra, hogy a félsziget békéjét és stabilitását erőszakkal nem lehet megteremteni. Ezért felhívjuk Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, hogy azonnali hatállyal vonják vissza a rakétavédelmi rendszertelepítéséről hozott döntésüket, és kezdeményezzenek közös párbeszédet Észak-Koreával, Oroszországgal, valamint Kínával a nukleáris leszerelésről és egy hosszú távú békerendszer kiépítéséről a Koreai-félszigeten.

2. Megkérdőjelezzük, hogy a nemzetközi közösség további szankciókkal sújtsa Észak-Koreát.

Nemzetközi közösségek és nemzeti társadalmak, az ENSZ-szel közösen, közvetlenül a műhold kilövése után szigorú szankciókat jelentettek be. A nemzetközi közösségnek ugyanakkor el kell ismernie, hogy Észak-Korea szuverén állam, és jogában áll műholdakat pályára állítani, amelyek nincsenek felszerelve nukleáris robbanófejjel. Tagadhatatlan továbbá, hogy a nemzetközi közösség által alkalmazott szankciók és nyomás nem szolgáltak alapvető megoldással a kialakult problémára, ezzel szemben csak súlyosbították a „konfliktus ördögi körét”. Ezért nyomatékkal felhívjuk az ENSZ és a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy nem a szankciók és a szembenállás, hanem csakis a párbeszéd, a tárgyalás, a megértés és a tolerancia akadályozhatja meg a teljes összeomlást.

3. Felszólítjuk Park Geun Hye elnök adminisztrációját, hogy vonja vissza a terrorizmus-ellenes törvény elfogadására tett kezdeményezését.

A nyilvános elismerés ellenére, hogy a terrorizmust a már létező szervezetekre hagyatkozva és a törvények alapján meg lehet előzni, Park adminisztrációja most kísérletet tesz a terrorizmus-ellenes törvény elfogadtatására, ürügyként használva fel az észak-korai atomkísérleteket és a műhold-fellövést. Amennyiben a kormány és a kormánypárt által szorgalmazott törvényt megszavaznák és hatályba léptetnék, a nemzeti titkosszolgálat abszolút hatalmat kapna és társadalmunk olyan demokráciaellenes helyzetbe kerülne, amelyben az embereknek szabadságuk és jogaik súlyos korlátozásával kellene szembenézniük, miközben a kormány kezében túlzott hatalom összpontosulna. Miközben a terrorizmus-ellenes törvénynek a demokrácia egészséges fejlődésére tett negatív hatásaitól óvunk, egyben felszólítjuk a kormányt és a kormányzó pártot: hagyjon fel azzal, hogy az aktuális észak-korai helyzetet ürügyként használja a törvény elfogadtatására.

A Koreai-félsziget békéje és az észak-kelet-ázsiai térség stabilitása nem biztosítható fegyverkezési hajszával. Csak a párbeszéd, a tárgyalás, a megértés és a tolerancia vezethet a békéhez és az újraegyesítéshez.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!