Kórusélet és pandémia – Az online próbákból kimaradókra is gondol a Magdala karnagya

Kórusélet és pandémia – Az online próbákból kimaradókra is gondol a Magdala karnagya

Share this content.

Szöveg: Simon Barbara, sorozatszerkesztő: Vitális Judit / Evangélikus.hu, fotó: Magdala kórus archívuma
Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 2. részében Simon Barbara számol be a maglódi Magdala ökumenikus kórus elmúlt bő egy évéről.

A Magdala kórus 2010 januárjában alakult evangélikus kezdeményezésre Maglódon. Nevünknek kettős jelentése van, egyrészt Maglód dala jelentéssel bír, másrészt Magdalai Mária nevére utal, aki elsőként találkozott a Feltámadottal, és adta tovább az örömhírt. Repertoárunkon főként egyházi művek szerepelnek. Könnyű reneszánsz, barokk kórusműveket és taizéi énekeket egyaránt szívesen éneklünk.  Különféle hangszereket is használunk (fuvola, furulya, cselló, gitár, orgona). Létszámunk hónapról hónapra bővül, most már 33 főt számlálunk. A kórustagok nagyobbik része evangélikus egyháztag. A kórus jellege szerint városi és ökumenikus. Ez azt jelenti, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül szerveződik, és nyitott minden énekelni szerető ember felé. Tagjaink zöme maglódi, de néhány ecseri lakos is átjár hozzánk. Rendszeresen közreműködünk a város, az evangélikus gyülekezet, a többi egyházközség, az egyházmegye egyházzenei életében, hangversenyein. Próbánkat a maglódi evangélikus parókia gyülekezeti termében tartjuk keddenként.

A Magdala tagjai nemcsak énekelni járnak össze, de szívesen részt vesznek közösségi tevékenységekben is: a maglódi polgári körrel közösen szervezett felvidéki és erdélyi kirándulásokon, ahol évről évre szolgáltunk magyar ajkú gyülekezetek istentiszteletein, miséin. Városi rendezvényeken működünk közre: mesefalu, karácsonyi jótékonysági vásár, Bach mindenkinek fesztivál, művészeti napok. Minden tanév elején megszervezzük az immár hagyományossá vált fóti kórushétvégét.

A pandémia éppen akkor tört ránk, amikor 2020-ban egy nagy koncerttel készültünk megünnepelni 10 éves jubileumunkat. Ez az esemény azóta is halasztódik sajnos. Reméljük, már nem sokáig.

Tavaly márciusban néhány hét kihagyás után jelentkezett az igény, hogy folytassuk valamilyen módon a próbákat. Akkoriban még én is csak tanulója voltam a digitális fórumoknak. Sosem használtam ilyet, de tanárként hamar bele kellett tanulnom. A kórusom tenor szekciója szervezett próbát magának 2020 március végén Messengeren, ahová engem is meghívtak. Ez jelzés volt felém, hogy igénylik az emberek a találkozást, az éneklést.

Áprilistól visszaállítottuk a próbákat a Zoom alkalmazáson. Ugyan nem nevezném ezeket az alkalmakat a szó klasszikus értelmében kóruspróbának, de szólamtanulásra, illetve a találkozásra, a kapcsolat megtartására jó lehetőséget adnak. A próbák rövid szeptemberi és októberi jelenléti alkalmai után újra online próbálunk most már egy kiforrottnak mondható módszerrel: nálam gyűlik össze a stáb (családtagok, barátok, akik amúgy találkozunk a hétköznapokban) minden szólamból. Mi vezetjük a próbát, így a többiek, akik bekapcsolódnak, tudják követni a saját szólamukat, miközben lenémítják magukat Tulajdonképpen rendes kóruspróbát tartunk ilyen rendhagyó formában.

Hátránya ennek az időszaknak, hogy vannak, akik kimaradtak ebből az időszakból különféle okok miatt. Az idősek a technikai felkészültségük hiányába, és vannak, akik idegenkednek ettől a formától. Nekik felénekeltem a szólamokat, így tudnak gyakorolni, ha szeretnének. A repertoárt is most úgy bővítjük, hogy régebbi darabokat veszünk elő többségében.

Alternatívákat igyekszem a kórus elé állítani. Karácsony elején a templomkertben rövid karácsonyi zenés összeállítást készítettünk. Készültünk hagyományos tavaszi taizéi alkalomra, amit végül nem tudtunk megvalósítani, de pótoljuk, amint lehet. Most a legújabb projekt, hogy beneveznénk egy online kórustalálkozóra május végén, ha a lehetőségek engedik. A reményt őrizni kell!

Cantate vasárnap alkalmából régi felvételeinkből töltöttünk fel anyagot az Evangélikus Kántorképző YouTube-csatornájára. Mikor átküldtem a válogatást a kórusomnak, nagyon sok visszajelzést kaptam arról, hogy mennyire hiányzik már legtöbb embernek a közös éneklés. Furcsa ezt megélni, de lassan már nekem is csak emlékké válik ez a pandémia előtti időszak. Várjuk már nagyon a jelenléti alkalmakat, és hálásak leszünk minden percéért!

Az IDE kattintva meghallgatható zenei válogatás a 2017-es szarvasi kórustalálkozó, az ugyanabban az évben a maglódi evangélikus templomban tartott karácsonyi koncert, illetve 2018-ban az ócsai református templomban készült hangfelvétel anyagából készült.

A sorozat 1. része: Kórusélet és pandémia – A csákváriak két lezárás között edzőtáboroztak

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!