Lövöldözés Koppenhágában – Sírgyalázások Franciaországban – Frissült!

Lövöldözés Koppenhágában – Sírgyalázások Franciaországban – Frissült!

Share this content.

Forrás: MTI, hírösszefoglaló: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Kallos Bea
Koppenhága – Párizs – Jeruzsálem – Brüsszel – Budapest – Koppenhágában szombat délután egy fegyveres lövéseket adott le egy koppenhágai kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Éjfél után egy zsinagógánál is volt lövöldözés, amelynek egy fiatal biztonsági őr esett áldozatul, és két rendőr megsebesült. Így indult az újabb terrorhullám, amelynek ezúttal antiszemita felhangjai is voltak. Hírösszefoglaló.

Verő Tamás neológ rabbi, Tom Norring, Dánia  és Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete mécsest gyújt a 2015. február 14-15-ei koppenhágai terrortámadások áldozataiért tartott, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ifjúsági tagozata által szervezett megemlékezésen Budapesten, Dánia nagykövetségének épületénél 2015. február 16-án. 

Előzmények

Szombat délután egy fegyveres lövéseket adott le egy koppenhágai kulturális központ (Krudttoende)kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Az eseményt az a svéd karikaturista Lars Vilks volt, aki korábban karikatúrát készített Mohamed prófétáról. Testőrei elrántották a művészt, akit így nem ért lövés, de egy másik, 55 éves férfi meghalt, három rendőr pedig megsebesült.
Éjfél után egy zsinagógánál is volt lövöldözés, amelynek egy fiatal biztonsági őr esett áldozatul, és két rendőr megsebesült.
Vasárnap kora reggel a valószínűsített támadót a rendőrök a Norrebro pályaudvar közelében lelőtték, amikor visszatért ahhoz a házhoz, amelyet a hatóságok akkor már szemmel tartottak.

Netanjahu Izraelbe költözésre biztatta az európai zsidókat

Izraelbe költözésre buzdította az európai zsidókat Benjámin Netanjahu miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén – közölte a katonai rádió.

„Ismét zsidókat öltek meg Európa földjén csak azért, mert zsidók voltak”- mondta Netanjahu, és a szélsőséges iszlamista merénylethullám és az antiszemita terrorakciók további folytatását jósolta a koppenhágai Krystalgade zsinagóga őrének éjszakai lelövése után. 

„A zsidók nyilván védelmet érdemelnek minden országban, de azt mondjuk nekik, testvéreinknek, hogy Izrael az otthonotok”- hangsúlyozta a megbeszélésre előkészített közleményében a miniszterelnök. 

„Felkészülünk egy tömeges európai bevándorlási hullámra, és erre szólítunk fel. Azt szeretném mondani minden európai, és bárhol máshol élő zsidónak, hogy Izrael minden zsidó hazája, amely tárt karokkal várja őket” - tette hozzá Netanjahu. 

A támadás egyik halálos áldozata a harmincnyolc éves izraeli származású Dan Uzan, a koppenhágai zsidó közösség tagja volt, aki egy bár micván, egy zsidó közösségbe fogadási szertartáson biztonsági őrként dolgozott a zsinagóga bejáratánál szombat éjjel. 

A diaszpóraügyi miniszter feladatkörét is ellátó Naftali Bennet vasárnap telefonon beszélt a dániai zsidók képviselőivel és részvétét fejezte ki a történtek miatt. 

„Izrael állama Önök mellett áll ezekben a nehéz időkben és kész bármiképpen segíteni” - áll Bennet hivatalának közleményében. „Elfogadhatatlan, hogy Európa utcáin zsidókat lőjenek agyon, nem hagyjuk, hogy a zsidók az antiszemita támadások könnyű célpontjai legyenek” - tette hozzá az izraeli politikus. 

Avigdor Liberman külügyminiszter szerint a hétvégi koppenhágai terrormerényletek „azt bizonyítják, hogy szükség van egy valóban megalkuvásmentes háborúra az iszlám terror és annak okai ellen”. 

Az izraeli diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a „merényletek megerősítik, amit évek óta mondunk, hogy elsőként Izrael és a zsidók tapasztalják meg a terrort, mert a Nyugat és a szabad világ terror elleni háborújának a fontvonalában állnak”- tette hozzá.

Európa vezetői elítélték a támadásokat

Donald Tusk, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke hivatalos nyilatkozatban, Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke pedig Twitter-bejegyzésben ítélte el a koppenhágai fegyveres támadásokat.

Tusk szerint Európát ismét olyan cselekmény rázta meg, amely a jelek szerint „alapvető értékeink és szabadságaink ellen intézett brutális terrortámadás" volt. Az ilyen cselekedetek - tette hozzá a lengyel politikus - csak megerősítik azok elszántságát, akik mindenfajta szélsőségességgel szemben küzdenek. 

Az Európai Tanács elnöke utalt arra, hogy a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón megfogalmazták a terrorizmus elleni harc újabb kiemelt szempontjait, és hangoztatta, hogy előre fognak lépni e szempontok érvényesítésében, együttesen fognak szembeszállni a fenyegetéssel.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet (NATO) első számú civil tisztségviselője elfogadhatatlannak bélyegezte a „nyitott, szabad és demokratikus társadalmak, illetve a dániai zsidó közösség ellen elkövetett támadásokat". A norvég politikus hangsúlyozta, hogy a NATO kiáll Dánia, a szövetség tagja mellett a terrorral szemben. 

Martin Schulz azt emelte ki, hogy az ilyen gyáva támadások az alapvető értékeket veszik célba, de Európa nem fog meghajolni a terror előtt, hanem minden körülmények között meg fogja védelmezni a szabadságot.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium elítélte a merényletet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium határozottan elítéli a Koppenhágában végrehajtott szombati terrorista merényletet, amely nemcsak Dánia, hanem az egész európai demokratikus közösség ellen irányult - fogalmazott a tárca vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Azt írták: a minisztérium részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak, és gyors felépülést kíván a sérülteknek.

Hollande: ugyanazok voltak a célpontok, mint Párizsban

Ugyanazokra a célpontokra támadtak Koppenhágában, mint januárban Párizsban - mondta vasárnap Francois Hollande francia államfő Dánia párizsi nagykövetségén tett látogatását követően, ahol kifejezte hazája szolidaritását a dán néppel.

„Ami tegnap történt, az ugyanaz, ami Franciaországban történt több mint egy hónappal ezelőtt" - mondta a francia elnök.

„Ugyanazokat a célpontokat választotta ki a terrorista: először egy kulturális központot, ahol a szólásszabadságról vitáztak. Itt egy filmrendezőt ölt meg. Utána rendőrökre támadt, mert védték ezt a helyet, és mert egy másik helyet is védtek, egy zsinagógát. Ugyanaz a terrorista meg akart támadni egy olyan helyet is, ahova zsidók mentek imádkozni" - tette hozzá Hollande. 

„Egyértelmű, hogy van kapcsolat, ami nem jelenti azt, hogy egy hálózatról van szó, hanem azt, hogy egyszerűen ugyanaz az eltökéltség vezérli a terroristákat. Arra támadnak, ami a lényegünket jelenti, ami meghatároz minket, ez pedig a szabadság, a jog, a védelem értékei, amelyek minden állampolgárt meg kell, hogy illessenek, függetlenül vallásuktól" - fogalmazott a francia államfő.

„Dánia és Franciaország ma hasonló nemzetek. Ugyanaz a szomorúság és balszerencse sújtja őket, de ugyanaz a szándék is vezérli őket, hogy ellenálljanak, küzdjenek és legyőzzék a terrorizmust" - hangsúlyozta Hollande.  

Több száz sírt meggyaláztak egy franciaországi zsidó temetőben

Több száz sírt meggyaláztak egy zsidó temetőben a kelet-franciaországi Sarre-Unionban - közölte vasárnap este Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki a leghatározottabban elítélte a „gyalázatos cselekményt".

A köztársaság nem fogja eltűrni ezt az újabb támadást, amely azon értékeket rombolja, amelyek minden franciát érintenek" - olvasható a miniszter közleményében. 

„Mindent meg fogunk tenni ezen gyalázatos cselekmény elkövetőjének vagy elkövetőinek azonosítására, előállítására és bíróság elé állítására" - tette hozzá a belügyminiszter. 

Cazeneuve szerint „semmilyen erőszak, semmilyen, a rasszizmus vagy a vallási intolerancia bármilyen formája által táplált gyűlöletkeltő vagy tiszteletlen megnyilvánulás nem fogja megváltoztatni a szabad együttélésre irányuló megtörhetetlen szándékunkat". 

Marc Séné, a település polgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: a temetőben található négyszáz sírnak mintegy felét gyalázták meg, valószínűleg pénteken vagy szombaton. 

A sírokra nem festettek feliratokat vagy horogkereszteket, de kiforgatták őket a helyükből. „Többen lehettek, mert a kár nagyon jelentős" - mondta a polgármester. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy Sarre-Union zsidó temetőjét meggyalázták: 1988-ban mintegy hatvan, 2001-ben pedig 54 zsidó sírt rongáltak meg.

A francia miniszterelnök az „iszlám fasizmussal" szembeni egységre szólított fel

Manuel Valls francia miniszterelnök „az iszlám fasizmussal" szembeni hazai és külföldi egységre szólított fel azzal kapcsolatban, hogy a hétvégén a januári párizsi iszlamista terrortámadásokra emlékeztető merényletek voltak Koppenhágában, valamint meggyaláztak egy zsidó temetőt a kelet-franciaországi Sarre-Unionban.

„Az iszlám fasizmus elleni harcban, hiszen ezt így kell nevezni, az egység az erőnk. Nem szabad engedni sem a félelemnek, sem a széthúzásnak" - fogalmazott hétfőn a kormányfő az RTL kereskedelmi rádióban. Valls először használta az Európát fenyegető terrorveszély esetében az iszlám fasizmus kifejezést.  

„Ugyanakkor minden problémát meg kell neveznünk: a terrorizmus elleni harchoz, a szekularizáció körüli mozgósításhoz és az antiszemitizmus elleni harchoz mostantól változásra van szükség. A franciaországi iszlámnak is vállalnia kell ebben a felelősséget, egyébként ezt kéri muzulmán honfitársaink jelentős többsége is" - tette hozzá Valls. A miniszterelnök szerint ezentúl kizárólag Franciaországban kell képezni azokat az imámokat, akik helyi mecsetekben tartanak istentiszteletet, és nem szabad beengedi a külföldről érkező imámokat.

A kormányfő csütörtökön már jelezte: olyan intézkedések bevezetését tervezi, amelyekkel megtiltható lenne a franciaországi iszlám egyes külföldi országokból való finanszírozása. Aggodalmát fejezte ki a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetnek és a szalafista mozgalomnak a franciaországi muzulmánokra - számukat 4-5 millióra becsülik - gyakorolt befolyása miatt.   

Valls úgy vélte, hogy az „iszlám fasizmus" ellen nemcsak belföldön, hanem külföldön is háborút kell folytatni a dzsihadizmus terjedésének megakadályozásával. Ezért valamennyi közel-keleti országot arra kérte, hogy vegye fel a harcot az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel szemben.

„A térség minden országának be kell szállnia az Iszlám Állam elleni harcba, beleértve Katart és Törökországot is" - mondta. Arra a kérdésre, miszerint Katar esetében felmerült a gyanú, hogy radikális iszlamista csoportokat finanszíroz, Valls így válaszolt: "Felmerülhet a gyanú, s ha felmerült, akkor minden kétséget természetesen el kell oszlatni."   

„Harcolni kell a valóságban, a repülőgépeinkkel, de annak a szervezetnek a finanszírozását is be kell szüntetni, amelynek szörnyűségeit jól ismerjük, s amely a terrort terjeszti" - hangsúlyozta a kormányfő. Katar és Törökország esetében ténylegesen felmerült a gyanú, hogy támogatják a szíriai radikális csoportokat, köztük az Iszlám Államot, de ezt a két ország hivatalosan cáfolta. Valls egyébként elítélte a Líbiában fogva tartott 21 kopt keresztény túsz lefejezését is. 

A franciaországi terrorveszélyre vonatkozó kérdésére Valls elmondta: „Hozzá kell szokniuk (a franciáknak), hogy a terrorveszéllyel együtt kell élniük, amely az olyan különösen barbár nemzetközi szervezetek terméke, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida, de olyan radikális egyéneké is, akik hazánkban élnek, akik franciák, s képesek fegyvert és kést ragadni ellenünk, a katonák és honfitársaink ellen".

A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán az európai zsidókat ismételten arra buzdította, hogy költözzenek Izraelbe. „A következőt üzenem a francia zsidóknak: Franciaország ugyannyira megbántva érzi magát, mint önök. Franciaország nem akarja, hogy önök elmenjenek. Amikor egy zsidó elhagyja Franciaországot, Franciaország egy része megy el. Franciaország ismételten kifejezi az önök iránti szeretetét, támogatását és szolidaritását."

Hollande: a zsidóknak helye van Európában és különösen Franciaországban

A zsidóknak helye van Európában és különösen Franciaországban - jelentette ki Francois Hollande francia elnök hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán az európai zsidókat ismét Izraelbe költözésre buzdította.

„Nem fogom hagyni azokat az izraeli megszólalásokat, amelyeket azt sugallják, hogy a zsidóknak nincs többé helyük Európában és különösen Franciaországban" - fogalmazott Hollande.

„De a mi feladatunk biztosítani minden franciaországi zsidónak, és szélesebb értelemben minden franciaországi állampolgárnak, hogy biztonságban, tiszteletben, elismerésben és méltóságban élhessen" - tette hozzá.

A hétvégi franciaországi zsidó sírgyalázások kapcsán pedig azt mondta: „Semmit nem tűrünk el, semmit nem fogunk reakció nélkül hagyni". Hollande egyben a „nemzeti közösség erősebb reagálását" is kérte.

Öt fiatalkorút gyanúsítanak a franciaországi zsidó temető meggyalázásával

Őrizetbe vettek hétfő délután öt fiatalkorút, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők gyaláztak meg 250 sírt a kelet-franciaországi Sarre-Union zsidó temetőjében - jelentette be Philippe Vannier ügyész.

Tájékoztatása szerint a 15 és 17 év körüli fiatalok csütörtökön forgatták ki a helyükből a 250 zsidó sírt. Mind az öt fiatal az elzászi régióból származik, egyiküknek sem volt még dolga a rendőrséggel. 

Az ügyész megerősítette, hogy a legjelentősebb károk a sírok és az oszlopok helyükből való kiforgatásával keletkeztek. Néhány kriptát is felnyitottak a rongálók, de a holttestekben nem okoztak károkat. A zsidó deportálás áldozatainak emlékművét, amely a temető bejáratánál található, viszont megrongálták.

„Ma délelőtt egy fiatalember megjelent Sarre-Union csendőrségén, hogy feladja magát, miután elmondása szerint részt vett a bűncselekményben. Más fiúkat is bevádolt. Összesen öten voltak, mind kiskorúak" - fogalmazott az ügyész. Elmondása szerint a kamaszokat nagyon megviselte az események következménye, és az is, hogy őrizetbe vették őket. 

Franciaországban 25 éve ez volt a legjelentősebb zsidó temetői sírgyalázás, 1990-ben a dél-franciaország Carpentrasban bőrfejűek rongáltak meg egy temetőt.

A Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) szerint tavaly megduplázódott az antiszemita cselekmények száma az előző évhez képest, ezen belül pedig az erőszakos cselekmények aránya 130 százalékkal nőtt.

A teljes francia politikai elit elítélte a volt külügyminiszter antiszemita megjegyzését

Franciaországban bal- és jobboldalon is tiltakozást váltott ki hétfőn Roland Dumas volt francia külügyminiszternek, az alkotmánytanács (az alkotmánybíróság) volt elnökének azon megjegyzése, hogy Manuel Valls miniszterelnök valószínűleg zsidó felesége befolyása alatt áll.

A BFM országos hírtelevízió azon kérdésére, hogy megerősíti-e azt a véleményét, miszerint a kormányfő zsidó befolyás alatt áll, Roland Dumas azt válaszolta: „Vannak személyes kötődések, amelyek előítéleteket szülnek. Mindenki tudja, hogy Valls egy olyan valakivel kötött házasságot, aki egyébként nagyon kiváló személyiség, de aki hatással van rá". A baloldali kötődésű politikus nem ejtette ki a szintén baloldali Valls feleségének a nevét, aki a zsidó vallású Anne Gravoin hegedűművész.

A kormányfőt szélsőjobboldali körök és az antiszemitizmus miatt többször is elítélt Dieudonné M,Bala M,Bala humorista gyakran támadják azzal, hogy felesége miatt egy „bátortalan és engedelmes izraeli kiskatona".

„Roland Dumas szavai elfogadhatatlanok és veszélyesek" - reagált a Twitteren Stéphane Le Foll kormányszóvivő.

Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter szintén a Twitteren ítélte el, hogy Dumas „a hétköznapi antiszemitizmust táplálja". A tárcavezető támogatásáról biztosította mindazokat, akik a gyűlölet ellen küzdenek.

Claude Bartolone, a nemzetgyűlés szocialista elnöke is a Twitteren fejezte ki felháborodását „a hétköznapi antiszemitizmust és az elképesztő összeesküvést hirdető megszólalásért". A baloldali politikus szerint „semmi ilyet nem szabad szó nélkül hagyni". 

A kormányzó Szocialista Párt közleményben ítélte el „az elfogadhatatlan megjegyzést, amely a szélsőjobboldal szókészletét használva vádolja a miniszterelnököt". 

„Siralmas. Az 1930-as évek beszédmódja. Én az ellenálló Roland Dumas-t ismertem meg, és nem azt, aki azt a beszédmódot veszi át, amely ellen maga is harcolt" - mondta Jean-Christophe Cambadélis, a kormánypárt főtitkára a TV5 Monde televízióban. 

Carlos Da Silva, a kormánypárt szóvivője szerint Dumas-nak „elgurult a gyógyszere". „Jó lenne, ha nem beszélne folyton. Sírokat gyaláztak meg, francia állampolgárokat támadnak meg, csak azért, mert zsidók, erről van most szó!" - hangsúlyozta a szóvivő. 

Jérome Guedj, a szocialisták egyik befolyásos képviselője szerint „Dumas szavai gyilkolnak. A kora nem mentség: öreg vagy fiatal, ugyanaz az antiszemitizmus, amely a szavaktól vezet az emberölésig".

Frédéric Mitterrand, aki Francois Mitterrand egykori baloldali államfő rokona, de aki Nicolas Sarkozy jobboldali kormányában volt kulturális miniszter, szintén elítélte a Twitteren a megszólalást: „Roland Dumas megszólalása elfogadhatatlan és egyszerűen botrányos". 

Roger Karoutchi jobboldali szenátor, volt miniszter szerint „Roland Dumas 93 éves, elérte a médiacsend korát vagy még csak most fedi fel valódi személyiségét? Szavai gyalázatosak. Mint ő maga?" - írta Karoutchi.  

Az ügyvéd végzettségű, egykori háborús ellenálló Dumas 1984-1986, majd 1988-1993 között töltötte be a külügyminiszteri tisztet, 1995-1999 között pedig az alkotmánybíróság elnöki posztját. Politikai pályafutása során korrupció és hivatali visszaélés gyanúja miatt többször is indult ellene eljárás.

Új Charlie Hebdo? Tízezrek az utcákon

Több tízezen vettek részt hétfő este a dán fővárosban szervezett tömegrendezvényen, hogy megemlékezzenek a hétvégi koppenhágai lövöldözések két halálos áldozatáról és kifejezzék tiltakozásukat az erőszak ellen.

A megemlékezés a Krudttoenden nevű kulturális központnál vette kezdetét, ahol az első lövöldözés történt szombat délután. A hatalmas tömeghez intézett beszédében a dán kormányfő egységre szólította fel a különböző etnikai és vallási hátterű embereket. „Vállt vállnak vetve állunk, zsidók, muszlimok, keresztények. Mindannyian dánok vagyunk” - mondta Helle Thorning-Schmidt, aki köszönetet mondott azoknak, akik Koppenhágába utaztak, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. Köztük volt Anders Ygeman svéd külügyminiszter is.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a dán miniszterelnök újfent hangsúlyozta, hogy a hétvégi lövöldözés terrorcselekmény volt, noha egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a 22 éves elkövető tagja lett volna terrorista sejtnek.

Hétfő este nemcsak Koppenhágában, hanem más dán városokban, így Aarhusban és Odensében is megemlékezést tartottak. A kormányzati épületeken félárbocra engedték a zászlókat.

A francia elnök ellátogatott a meggyalázott zsidó temetőbe

Francois Hollande francia államfő kedden arról biztosította a franciaországi zsidókat, hogy az állam "minden erejével meg fogja őket védeni".

Tudom, milyen nyugtalan időszakon mennek keresztül jelenleg a zsidó vallású franciák" - mondta a köztársasági elnök abban az elzászi zsidó temetőben, ahol több száz sírt meggyaláztak múlt csütörtökön. 

Tudom, hogy jelentős többségük nem kívánja elhagyni a hazáját. Franciák, szeretik Franciaországot és a helyük természetesen Franciaországban van" - tette hozzá. 

Az állam „minden erejével meg fogja védeni önöket. Mert önökön keresztül a köztársaságot támadják, annak az értékeit, az elveit, az ígéretét. A sírgyalázással minden vallást megsértenek és besározzák a köztársaságot is" - hangsúlyozta az államfő a temetőben rendezett megemlékezésen, amelyen vezető francia politikusokon kívül a zsidó közösség vezetői és Yossi Gal, Izrael párizsi nagykövete is megjelent. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!