A laikus munkatársképzés perspektívái az erdélyi evangélikus egyházban

A laikus munkatársképzés perspektívái az erdélyi evangélikus egyházban

Share this content.

Forrás: evangelikus.net, fotó: Gödri Alpár
Apáca – Rendhagyó találkozóra került sor 2014 november 15-én Apácán, amikor magyarországi vendégek és a brassói egyházmegye lelkészei, felügyelői és munkatársai gyűltek össze munkatársképzésre. Egyedül nem megy – fogalmazta meg nyitó áhítatában Szebik Imre nyugalmazott püspök, a Magyarországon már jól működő laikus munkatársképzés vezetője a nap alapgondolatát és a képzés kiindulópontját.

A lelkészeknek nemcsak hogy szükségük van a gyülekezeti munkában segítőtársakra, hanem a gyülekezetnek is jobb, ha vannak aktív segítők, akik a maguk feladatát hűségesen végezve gazdagítják a közösség életét.

Ennek alapja azonban az, hogy azok, akik munkatársai a gyülekezeteknek, lelkészeknek, a maguk rendjén tisztában legyenek nemcsak feladatkörükkel, hanem egy tágabb perspektívából szemlélve, az egyház egészének küldetését, feladatát ismerjék, és természetesen ezzel tudjanak azonosulni is. Ezért szükséges feltétlenül a személyes kapcsolat az Egyház Urával. S ebből a kapcsolatból fakad a segítő szándék, amit a gyülekezetek javára kamatoztatnak mindazok, akiket erre elhívott a Mindenható.

Ennek jegyében került sor két előadásra, amelyek az Ó- és az Újszövetség lényegi tartalmát, főbb vonásait mutatták be Vető István, a cinkotai evangélikus gyülekezet lelkészének és Dr. Reuss András, teológiai professzornak az előadásán keresztül.

A jelenlevők több mintát is láthattak: Szebik püspök úr a brémai gyülekezetben tapasztaltakról számolt be, Vető István pedig saját gyülekezetének struktúráját mutatta be. A találkozó minden bizonnyal nyomot hagyott a résztvevőkben, remény szerint megerősítette azokat, akik már aktív segítői lelkészeknek, gyülekezeteknek, ha mással nem is, akkor a találkozás élményével, amely mindig szükséges és áldásos azok számára, akik Isten országának építői.

 
Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!