Liturgikus öltözetet nyertek lelkészek a Fraternitás Lelkész Egyesület pályázatán

Liturgikus öltözetet nyertek lelkészek a Fraternitás Lelkész Egyesület pályázatán

Share this content.

Szöveg: Tubán József
Székesfehérvár – A Fraternitás Lelkész Egyesület negyedik alkalommal hirdette meg pályázatát, amelyen egyházunk lelkészei, illetve felszentelésük előtt álló lelkészjelöltjei liturgikus öltözetet, albát vagy stólakészletet nyerhettek.

A pályázat célja kettős: az egyesület egyrészt a liturgikus ruhák jelentette anyagi terhet kívánja ilyen módon levenni a lelkészek válláról, másrészt szeretné feleleveníteni a hagyományos, többek között a lutheránus egyházakban is használatos liturgikus öltözékek viselését, amely Magyarországon az ellenreformáció korában, református hatásra szorult ki fokozatosan a használatból.

A pályázó lelkészek – Fülöp Mónika, Hamza Kinga Dalma, Horváth Anikó, Kovács László, Molnár Lilla, Nagyné Garas Krisztina Judit, Széchey Béla, Szlaukó Orsolya, Veres-Ravai Réka, dr. Wagner Szilárd és Weltler Gábor – június 26-án a székesfehérvári templomban, istentisztelet keretében vették át, illetve lelkésztársaik segítségével öltötték magukra a liturgikus új ruháikat.

Az istentiszteleten Ittzés János nyugalmazott püspök szolgált igehirdetéssel. 2Tim 4,1-5 alapján intette szolgatársait, hogy akkor felelnek meg elhívásuknak, ha az igét hirdetik. Nem azért van az evangélium, hogy beszélhessen az egyház, hanem azért van egyház, hogy megszólaljon az evangélium. Jaj annak, aki arról beszél, amire az emberek vágyódnak, akik emberi gusztus szerint válogatnak, hogy miről szabad és miről nem szabad beszélni, vagy hogy mi a politikailag korrekt! Testvéri szívvel intelek benneteket: ne menjetek fel úgy a szószékre, hogy az izgasson titeket, mit szólnak az emberek, és ne az örvendeztessen és kínozzon, hogy mi bízatott rátok.”

A pályázat nyertesei vállalták, hogy gyülekezeti és egyéb szolgálataik alkalmával a most elnyert liturgikus öltözetet fogják használni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!