Luther Márton saját jegyzeteivel ellátott könyvre bukkantak

Luther Márton saját jegyzeteivel ellátott könyvre bukkantak

Share this content.

Forrás: MTI
Sélestat – Luther Márton (1483-1546) egy saját kezű jegyzeteivel ellátott művére találtak rá a franciaországi Elzászban, Sélestat (Schlettstadt) város híres humanista könyvtárában.

A keresztény ember szabadságáról című, latin nyelvű kötet Beatus Rhenanus reneszánsz elzászi tudós gyűjteményéből került elő.

A felfedezés segít pótolni egy hiányzó láncszemet, mert e saját kezű javítások ismeretének hiányában eddig nem lehetett tudni pontosan, hogy milyennek is akarta egyik főművének végleges változatát a reformáció atyja - mondta el az AFP-nek James Hirstein, a Strasbourgi Egyetem Rhenanus-szakértője, a könyv megtalálója.

Luther csaknem 50, piros ceruzával írt megjegyzéssel egészítette ki az értekezés első, 1520-as kiadását, és a bejegyzéseket tudósok hitelesnek tartják. A kötet második, 1521-es kiadása csaknem teljes egészében tartalmazza a Luther Márton által javasolt változtatásokat.

A most talált jegyzetekből különösen világosan látszik, hogy mennyire egyedi kapcsolat fűzte a reformátort Istenhez - mondta a francia-amerikai szakértő.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!