LVSZ: A békére kell törekedni Közép-Amerikában

LVSZ: A békére kell törekedni Közép-Amerikában

Share this content.

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) aggodalommal figyeli a közép-amerikai folyamatokat, és elítéli az emberi jogok folyamatos megsértését, valamint az erőszakos cselekedeteket. Egy nyilatkozatban az LVSZ Tanácsa arra szólított fel, hogy a kormányok és nemzetközi szervezetek tegyenek konkrét lépéseket a helyzet nyugvópontra jutásának érdekében. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A nyilatkozatot a tanács a június 13. és 18. között zajlott ülésén fogadta el, és utaltak benne arra, hogy Guatemalában és Hondurasban társadalmi bizonytalanság uralkodik. Hondurasban pédául a világon a legnagyobb a gyilkosságok száma, de Guatemala is a tíz legérintettebb ország közé tartozik.

Az LVSZ vezető testülete megismételte a 2011-ben az ENSZ-hez intézett felhívását, amely szerint az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Bizottságának irodát kellene nyitnia a két országban. A nyilatkozatban továbbá az is szerepel, hogy ezeknek az irodáknak meg kellene erősíteniük azokat az igyekezeteket, amelyek szeretnék elérni, hogy a gyilkosságok és az emberi jogi visszaélések ne maradjanak büntetlenül. A legtöbb erőszakos cselekedetet azok a bandák és bűnözői szervezetek hajtják végre, amelyek az egész lakosságot, különösen a szegényeket és a gyengéket rettegésben tartják.

Az LVSZ szerint az egyházaknak kötelességük a béke és a békére való törekvések támogatása, és meg kell hallaniuk az emberek kétségbeesett kiáltását. Imádsággal és a gyakorlati szeretet megvalósításával, a békefolyamat más előmozdítóival összefogva le lehet győzni az erőszakot.

A tanács arra kérte a tagegyházakat, hogy támogassák ezt a folyamatot, amelynek célja az emberek jólétének megteremtése és a béke hosszantartó fenntartása.

Martin Junge főtitkár nemsokára a térségbe utazik, és a tanács tagjai azt remélik, ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a régió kormányainak felhívják a figyelmét arra, az LVSZ gondot visel az ott élő emberekre.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!