LVSZ: Felszabadítva Isten kegyelme által – A lutheránus közösség 2017-es terveiről

LVSZ: Felszabadítva Isten kegyelme által – A lutheránus közösség 2017-es terveiről

Share this content.

Genf – A Lutheránus Világszövetség Tanácsa globális közösségben szeretné megünnepelni a reformáció 2017-es, 500. évfordulóját. „A tagegyházakban már számos aktivitásról tudunk. Az LVSZ szerepe az lenne, hogy támogassuk ezeket, és globális perspektívába helyezzük az egyéni kezdeményezéseket” – húzta alá dr. Walter Altmann 2013. június 14-én a tanács ülésén. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Altmann az LVSZ 2017-re készülő speciális bizottságának a vezetője - ekként szólt az LVSZ Tanácsa előtt az eddigi lépésekről: jelentésében az LVSZ tagegyházainak már folyamatban lévő terveiről számolt be, s az LVSZ szempontjából három fontos dátumot emelt ki, ez pedig az elkövetkezendő három évben a tanácsülés 2016-ban Wittenbergben, a nagygyűlés 2017-ben és maga a reformáció napja 2017-ben. Az aktivitásokat az alábbi szlogenek támogatnák: Reformáció mint globalitás”, „Ökumenikus felelősség” és „A reformáció egyházai a folyamatban lévő reformáció egyházai”. 

„Az ökumenikus kapcsolatok szerves komponensei a lutheránus identitásnak, nem pedig olyasvalami, amit hozzáadtak” - mondta Altmann, aki szerint 2017 jó alkalom lenne ennek gyümölcseinek begyűjtésére - például ha a Lutheránus és Római Katolikus Egység Tanácsa együtt ünnepelhetné a 2017-es évfordulót.

Altmann fontos kérdése az volt, hogy vajon a fiatalok számára ez az évforduló mit fog tartogatni. A közösség már most dolgozik a Global Young Reformers Networkön, amely egy gyakorlati LVSZ-projekt. Az ötlet az, hogy az LVSZ tagegyházaiból fiatalok a globális hálózatokat használva kapcsolatba léphetnek egymással és kicserélhetik tapasztalataikat. Így lehetnek egyházaik fatal reformerei.

A jelentés mellett a tanács foglalkozott még a Felszabadítva Isten kegyelme által című dokumentummal is, amely az LVSZ-tagegyházak aktivitásait foglalja egybe. A szlogen lesz egyébként a 2017-es nagygyűlés témája is majd. Három részre osztották fel:

„Üdvösség - nem eladó” (Salvation – not for sale) – ez a téma Isten ingyen ajándékáról szól, amelyet nem lehet megvásárolni.

„Emberi lények - nem eladók” (Human beings – not for sale) - ez a téma arról szól, hogy minden egyes individuum Isten egyedülálló teremtménye, akit Isten az ő képére és hasonlatosságára, a maga méltóságában teremtett, és mint ilyet, teljesen el kell fogadni.

„Teremtés - nem eladó” (Creation – not for sale) – ez a téma pedig azt mutatja be, hogy a teremtés az emberre van bízva, és vigyázni kell rá.

Altmann a reformáció napjának, október 31-ének a 2017-es megünneplésével kapcsolatban kifejtette, hogy ennek különösen is alkalmazkodnia kell az LVSZ szlogenjéhez: Egység a különbözőségben. Az LVSZ speciális bizottsága összeállít majd egy liturgiát az ünnepre, amelyben olyan elemek lesznek, amelyek az LVSZ önértelmezéséhez hűek, de egyetemesek és kontextuálisak is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!