LVSZ: Konszenzussal fogadták el az üzenetet

LVSZ: Konszenzussal fogadták el az üzenetet

Share this content.

Genf – „Követeljük a közösség ajándékát a széttöredezett világban” címmel speciális ülésen tárgyalta meg a Lutheránus Világszövetség Tanácsa Genfben azt a dokumentumot, amelyben három LVSZ-tagegyház közötti szakadásra kerestek válaszokat. A tanács végül arra a megállapításra jutott, hogy a 143 tagegyházat tömörítő Lutheránus Világszövetséget Isten kegyelméből létező ajándéknak kell tekinteni. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A tanács a továbbiakban arra kérte a főtitkárt, hogy folytassa a szűk körű tárgyalásokat az egyházakkal és annak képviselőivel, és mozdítsa elő azt, hogy tárgyalásokat folytassanak egymással az érintettek. Az LVSZ kormányzó testülete arra is kérte a főtitkárt, hogy kötelezze az LVSZ tagegyházait arra, hogy támogassák a teológiai reflexiókat azirányban, hogyan fejezzék ki és hogyan kezeljék azt, ha különböző eredményekre jutnak és autonóm módon más döntéseket hoznak bizonyos kérdésekben. De fontos elhatározni azt is, hogy ebben a különbözőségben hogyan tudnak együtt élni és együtt munkálkodni más egyházközösségekkel a lutheranizmuson belül.

„Az LVSZ megmutatta, hogy ez a közösség élénk, eleven, rezonáló és érett, kiforrott, és képes bánni az ügyekkel azok komplexitásában - mondta Martin Junge főtitkár. - A közösségben megérezzük azt, ha a kapcsolatokban fájdalmas szakadások következnek be, de a tanács üzenete reménységet ad számunkra, hogy képesek vagyunk a gyógyításra/gyógyulásra, és megerősít bennünket abban, hogy együtt akarjuk folytatni a közösséget, amely az igazságosság, a béke és a megbékélt világ tanúja.”

A tanács azt ajánlotta, hogy a megjelent dokumentumot minden LVSZ-tagegyház tanulmányozza.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!