LVSZ: Malajziában sérül a vallásszabadság!

LVSZ: Malajziában sérül a vallásszabadság!

Share this content.

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) mély aggodalmának adott hangot, mert egy maláj bíróság egy római-katolikus publikációban megtiltotta azt, hogy ha Istenről beszélnek, akkor a maláj Allah szót használják. Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A malajziai evangélikus egyházi vezetők 2013. november 5-én levélben fordultak a Lutheránus Világszvöetség vezetőségéhez, dr. Munib A. Younan elnökhöz és Martin Junge főtitkárhoz és arról az aggodalmukról tájékoztatták őket, amely szerint a bírósági ítélet a szabad vallásgyakorlás és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsérti, korlátozza és ezzel  gyűlölködést, zűrzavart és viszálykodást eredményezhet.

Az ítélet semmibe veszi azt, hogy a Távol-Keleten és a világ más tájain az arab keresztények az Allah szót évszázadok óta Istenre alkalmazzák. Ha semmibe veszik azt, hogy Malajziában a keresztények vallásgyakorlásuk során ezt a szót használják, akkor szükségtelen szakadásokat, viszolykodást eredményezhetnek ezzel a keresztények és muszlimok között Malajziában.

Az október 14-én hozott döntés értelmében a Herald című római-katolikus hetilap nem használhatja ezentúl az Allah szót, mert ez a szó alapvetően nem a keresztény hitből és gyakorlatból származik.

Younan és Junge azonban a hozzájuk eljutott információk alapján nyilatkozatot adtak ki, amelyben úgy vélik, hogy ezt a szót a keresztények már több mint 2000 éve használják és ez eddig sosem okozott gondot.

„Ha a maláj keresztényeknek tilos lesz az Allah szót használniuk, akkor tanításukat, gyakorlatukat, istentiszteleteiket, szokásaikat ezentúl nem gyakorolhatják szabadon” - írták az LVSZ vezetői. Az alapvető emberi jogokat számos nemzetközi egyezmény szabályozza, amelyekben le vannak írva az ezekre vonatkozó szabályok, és ezek Malajziára is vonatkoznak. A római-katolikus egyházon kívül az intézkedés érintené a Malajziai Bázeli Keresztény Egyházat, A Malajziai Evangélikus-Lutheránus Egyházat, a Malajziai és Szingapúri Lutheránus Egyházat, valamint a Sabahi Protestáns Egházat is.

Még 2011-ben Younan és Junge Malajziában tett látogatásukkor találkoztak az ottani kormányzattal és arról is tárgyaltak, hogyan lehetne elősegíteni egymás jobb megértését, a vallásközi párbeszédet és az etnikai dialógust a térségben úgy, hogy közben a sokrétűségben mégis egyfajta egység legyen.

Malajziában a 28 milliós lakosság mintegy 60 százaléka muszlim. Akeresztények a lakosság kilenc százalékát teszik ki. Más vallások közül buddhisták, hinduisták és más kisebb közösségek isvannak az országban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!